Přihlásit

Potvrdili nové případy moru prasat (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři potvrdili za poslední týden sedm nových případů afrického moru prasat u uhynulých divočáků na Zlínsku. Nálezy souvisí s nařízenými prohlídkami honiteb v zamořené oblasti, které pro myslivce a další organizace platí od 22. března. Nalezená prasata uhynula podle odhadů před třemi až pěti měsíci, což dokládá, že nejde o novou vlnu nákazy. Uvedl to minulý týden Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS).

V zamořené oblasti se v uplynulém týdnu podařilo najít 40 uhynulých divočáků. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda potvrzují aktuální počty dohledaných divokých prasat účelnost a racionálnost důsledného prohledávání zóny zasažené nákazou, které provádějí uživatelé honiteb. "SVS považuje prohlídku území za velmi efektivní, bude proto jednat s partnery, kterými jsou uživatelé honiteb, Ministerstvo zemědělství a Českomoravská myslivecká jednota, o možném prodloužení mimořádných veterinárních opatření," uvedl Semerád. Za prohlídky zamořené oblasti Ministerstvo zemědělství vyplatí náhradu, na kterou je vyčleněno zhruba 7,5 milionu korun. Třicetidenní lhůta, ve které se mají uživatelé honiteb v zamořené oblasti postarat o důkladnou prohlídku všech pozemků zaměřenou na vyhledávání uhynulých prasat, skončila v sobotu. Veterináři dlouhodobě zdůrazňují, že včasné vyhledávání a likvidace těl uhynulých divočáků jsou důležitou součástí boje proti šíření nákazy. V případě nalezení a nahlášení uhynulého divokého prasete má nálezce nadále nárok na nálezné 5000 Kč. Rozloha zamořené oblasti, která zahrnuje asi polovinu okresu Zlín, činí zhruba 50 000 hektarů.

Vývoj vakcíny není jednoduchý
Ústřední ředitel SVS v rámci diskuse o africkém moru prasat na nedávném veletrhu Techagro v Brně poznamenal, že v České republice se zatím podařilo africký mor prasat udržet na určitém omezeném území. Podle něj se v oblasti Zlínska výrazně podařilo snížit stavy černé zvěře. Semerád poznamenal, že v současností ve světě neexistuje žádná vakcína na africký mor prasat Její vývoj je komplikovaný, protože virus tohoto onemocnění se chová jinak než virus klasického moru prasat, proti kterému vakcína existuje. I když se proti viru afrického moru prasat vytváří protilátky, nejsou však vhodné pro výrobu vakcíny, vysvětlil. Proto se hledají i jiné varianty. "Světové firmy se snaží o nějakou výrobu, ale jako první to určitě nebude vakcína pro divoká prasata, ale do chovů," prohlásil Semerád. Půjde o dlouhodobý výzkum. Ministr zemědělství Jiří Milek a komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis se totiž nedávno v Bruselu shodli, že v Evropě se situace s africkým morem prasat mírně horší a cestou k zastavení choroby je nalezení účinné vakcíny a proočkování celé populace divočáků. Česká republika podle ministra na výzkum uvolní milion eur (asi 25 milionů korun).
Semerád zdůraznil, že do doby, než bude vakcína k dispozici, je třeba odpovědět na řadu otázek, například jak celou situaci ošetřit z legislativního i zdravotního hlediska. "Může se totiž stát, že budou veškeré chovy vakcinovány, ale nikdo nebude chtít vepřové. Pokud vakcinujete populaci divokých prasat, nikdo nebude chtít zvěřinu," řekl. Podle Semeráda by se situace s africkým morem prasat měla řešit i jinými způsoby. "Vakcínu odložme a je třeba reagovat tím, co máme k dispozici," podotkl a poukázal na řadu opatření, například využití policejních odstřelovačů a podobně.
Semerád připomněl, že na šíření afrického moru prasat má významný podíl člověk, proto Státní veterinární správa ČR nedávno vydala pro řidiče kamionů informační letáky, aby nevyhazovali svačiny. Důležité je také snížení stavu přemnožené černé zvěře.
Někteří účastníci diskuse poukázali na to, že případné zavedení plošného zástřelného není řešením. Výrazně by přispělo k úplnému zhroucení trhu s divočinou. Navíc finanční motivace bude fungovat pouze dočasně. Dalším faktorem podle jednoho z diskutujících je obrovská plodnost divokých prasat Takže za nedlouho se jejich stavy opět zvýší. "Třetím problémem je, že když takto budeme motivovat myslivce, aby lovili a chovali přírůstek pro peníze, skončíme jako v Maďarsku, kde mají v ohrazeném prostoru stádo chovných bachyň, které dělají přírůstek. Selata pak převezou do obory, kde se poplatkově loví. Bez systémového nastavení, aby byla nastavena početnost, to nepůjde," zdůraznil jeden z diskutujících.

Řešit snížení početních stavů
Člen Ústavu ochrany zvířat, welfare a etologie Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno Pavel Forejtek poukázal na to, že již v letech 1990 až 1992, kdy se přiblížila první velká nákaza - klasický mor prasat, se hovořilo o nutnosti redukce početních stavů černé zvěře. V té době se v ČR mluvilo zhruba o 60 tisících kusech černé zvěře. "Přístup nás myslivců byl takový, že během dalších asi 25 let jsme se posunuli k 160 tisícům až 180 tisícům kusů," poznamenal. Podle Forejtka samotné prase divoké zřejmě nebude infikovat domácí chovy, protože na rozdíl od Ukrajiny, Polska a pobaltských republik je v České republice drobnochov domácích prasat na velkém ústupu. Navíc úroveň současného hygienického zpracování poraženého prasete už téměř neumožňuje přenos afrického moru prasat
"Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že africký mor prasat se dobře likvidoval v oblastech, kde se vyskytoval u domácích chovů. Řešením byla jejich totální likvidace tak, jak by k ní bylo přistoupeno i u nás, kdyby se objevil ve velkochovech," řekl. Nyní se však vyskytuje u divokých prasat
Myslivci podle něj oficiálně loví mezi 160 tisíci až 180 tisíci kusů prasete divokého. "Když si řekneme, že k tomu je určité procento ulovených kusů, které se nedostalo do statistiky, tak jde až o čtvrt milionu černé zvěře ročně," řekl. Podle něj je třeba řešit zejména snížení početních stavů zvěře. V současnosti se v České republice prohání kolem 300 tisíc kusů černé zvěře. "Přitom se hovoří o tom, že by měly být čtyři až pět kusů prasat na hektar, dnes jich máme asi desetkrát více," prohlásil.
V České republice se africký mor prasat poprvé objevil loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u 209 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.