Přihlásit

Stavy zvěře na Příbramsku letošní sucho neovlivnilo (Příbramský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V honitbě milínských myslivců se nachází hlavně zajíci a srnčí a pernatá zvěř.
"U nás pořádáme hon na drobnou zvěř, který bude v prosinci, a kachní hon, který už máme za sebou. Úlovky z obou honů jsou určené do tomboly," uvedl milínský starosta a člen mysliveckého spolku Pavel Nekl.

SMRT NA SILNICÍCH
Podle jeho mínění je stav zvěře v honitbě dobrý. "Dokonce stav srnčí zvěře nás překvapil svým nárůstem.
Bohužel máme poměrně vysoký úhyn na silnicích, kam zvěř vbíhá i přes instalaci nejrůznějších ohradníků," dodal Nekl.
Jeho slova potvrzuje i příbramská policie, která od začátku roku eviduje už 257 srážek automobilů se zvěří. Nejčastěji se jedná o srážky se srnčí zvěří.
"Pokud motorista spatří zvěř včas, měl by sešlápnout brzdový pedál a použít výstražné zvukové znamení.
Jestliže už nejde srážce nijak zabránit, je nutné intenzivně brzdit a neuhýbat. Úhybný manévr je mnohem nebezpečnější, protože hrozí třeba přejetí do protisměru, náraz do protijedoucího vozu nebo do silnice," uvedla mluvčí Monika Schindlová.

HONY BEZ ALKOHOLU
Součástí každého honu je policejní kontrola zbraní, zbrojních průkazů a samozřejmě požívaní alkoholu před samotným lovením.
"Stejně jako každý rok vyrazí do terénu policejní hlídky, které se zaměří na kontroly myslivců před jednotlivými hony. V případě, že dechová zkouška odhalí požití alkoholu před lovem, může být myslivci na místě nejen zakázán samotný lov, ale také mu může být odebraná zbraň a zbrojní průkaz," řekla Příbramskému deníku policejní mluvčí Eva Kropáčová.
Myslivci ale v těchto dnech neřeší jen samotné hony.
Myslet musí i na blížící se zimu, ke které patří i krmení zvěře.

PŘIPRAVUJÍ SE NA ZIMU
Ale zdá se, že spolky jsou na zimu dobře připravené. to i přesto, že bylo horko a sucho a mohlo by se zdát, že potřebného krmení nebude dost, nebo nebude kvalitní. "Kaštany a žaludy vykupujeme, ale seno si zajišťuje každý člen sdružení sám. Hospodář pak kontroluje, jak kdo krmí," popsal člen milínského mysliveckého sdružení Pavel Nekl. Problémy nehlásí ani myslivci na Sedlčansku. Třeba v Petrovicích jsou podle jejich hospodáře Jana Doubravy na zimu připraveni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.