Přihlásit

Odchyt medvěda zajišťuje tým čtyř lidí, využít může i vrtulník (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Region
Odchyt potulného medvěda, který působí nemalé škody chovatelům především na Valašsku, dostal v těchto dnech oficiálně na starost čtyřčlenný tým. Tvoří jej Michal Bojda z Hnutí Duha, Jaroslav Šarman z Českomoravské myslivecké jednoty Vsetín, starosta Oznice Martin Gerža a Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.
Polapením nevyzpytatelné šelmy je po dohodě s vedoucím odboru životního prostředí zlínského krajského úřadu Alanem Urcem a Janem Šímou z ministerstva životního prostředí pověřil hejtman Jiří Čunek. "Přizveme si i další odborníky, například me naFrantiška Šulgana ze Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy a jiné," sdělil včera Milan Orálek.
Podle jeho slov bude tým nadále využívat odchytové klece, ve hře je také použití narkotizačních střel a vyhledávání medvěda za pomoci vrtulníku s termovizí. Kraj také poskytne čtyři fotopasti. Odchytová klec je stále umístěná na katastru Oznice. "Uvažovali jsme už o jejím převezení do Semetína (místní část Vsetína - pozn. redakce), kde se medvěd zdržoval pět dní. Pak ho ale odehnaly víkendové rallye závody. Poslední stopy jsou z Janové, kde o víkendu zase strhl několik hospodářských zvířat, pak odešel neznámo kam a informace o jeho aktuálním výskytu se různí," řekl Orálek.
Některá svědectví hovoří o tom, že o víkendu huňáče lidé zahlédli také v Hovězí, v pondělí odpoledne znělo varování před medvědem z tlampačů varovného systému ve Vsetíně - šelmu prý zahlédli v místní části Ohýřov.

S USPÁNÍM POMOHOU PRACOVNÍCI ZOO
Zjistit, kde přesně se medvěd pohybuje, je tedy prioritním úkolem čtyřčlenného týmu. "Domluvili jsme se také se střelci ze Zoo Tábor a Zoo Dvůr Králové, kteří nám přijedou pomoct a budou připravení medvěda uspat," prozradil Orálek.
S využitím krajem přislíbeného vrtulníku s termovizí je prozatím opatrný. "Pro jeho použití musíme zjistit aspoň částečně, kde se medvěd pohybuje. Vrtulník nemůže létat po celém okrese. Navíc termovize není vždy spolehlivá, když je třeba mokré listí, tak prakticky nefunguje," upozornil na možná úskalí Milan Orálek. Požádal také chovatele hospodářských zvířat, zejména ovcí, aby je na noc zavírali do chlévů a tyto dostatečně zabezpečili. "Všechny obyvatele zároveň žádáme o trpělivost a porozumění," dodal Milan Orálek.

OČKOVANÝ PRÝ NENÍ
V posledních dnech se objevila také informace, že toulavý medvěd je prý očkovaný proti vzteklině, což měl prokázat rozbor trusu. Milan Orálek to ale nepotvrdil, stejně jako myslivci z Bystřičky, od kterých měla tato informace pocházet. "Je to pro mě novinka. S našimi myslivci jsem mluvil, ale o tomto se nikdo nezmiňoval. Každopádně, i když to nevím, nedá se to vyloučit.
Podle nestandardního chování zvířete se dá usuzovat, že pochází ze zajetí," řekl v pondělí Deníku předseda myslivců v Bystřičce Lubomír Švéda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.