Přihlásit

Povolenky ke vstupu do lesa? Stačí vynucovat zákon (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mnoho práv, málo povinností a téměř žádná zodpovědnost. Po roce 1989 v naší zemi bezprecedentním způsobem posílily svobody jednotlivce, což je samozřejmě jenom dobře, má to ale úskalí.
Troufám si říct, že pro dnešní mladé lidi je realita normalizačního socialismu něco nepředstavitelného, a proto někteří dokonce volají po jeho návratu. Možnosti a svoboda, které dnešní Jihomoravan má, jsou díky technickému a vědeckému pokroku i politické situaci na vrcholu.
Mnozí díky tomu zapomněli, že nelze pouze brát, těžit a využívat.
A tak se objevuje také reakce a tlak na krácení a omezování svobod. Naposled se ozvali třeba myslivci, aby vstup běžných návštěvníků do lesa úřady omezily. Těžko říci, jak uspějí. Nimrodi jsou velmi početná, nicméně také mimořádně neoblíbená zájmová skupina a politici s tím musí počítat.
Díky selhání školy a rodiny je ovšem fakt, že lidé se skutečně v přírodě chovají naprosto nepřípustně.
Volné pobíhání psů a hory odpadků jsou realita. Osobně jsem byl několikrát svědkem, jak doslova davy lidí jezdí sledovat vzácné květiny přímo do rezervace Větrníky autem, Pálavu devastují zase adrenalinoví jezdci na kolech. Pro mě není ani tak neuvěřitelné, že se tyto věci dějí, ale že je systém připustí. Možná není potřeba radikálně měnit legislativu, ale spíš donutit úředníky a pověřené orgány něco dělat. Pokud máme těmito silami doslova nacpané odbory i v obcích o několika tisících obyvatel, jak může být problém rozmístit pár fotopastí u černých skládek, usvědčit pachatele a ztrestat ho pořádnou pokutou? Proč se třeba celou sezonu lesy na jižní Moravě doslova hemží auty bez povolenek a lesní stráž nebo policisté nikde? Tak by se dalo pokračovat. Myslím, že lidé s morálkou, která povoluje chovat se v přírodě jako prase, nejlépe slyší právě na tučné pokuty a ostudu.
Peníze se totiž každému hodí vždycky, i v nynější době nebývalého ekonomického blahobytu. Jak se ukazuje, výdaje za pohonné hmoty patří na jihu Moravy k nejvyšším v České republice a v létě dál porostou jak kvůli neklidu na Blízkém východě, tak hlavně díky nenasytnosti našeho státu, jak známo zdrcující položkou ceny benzínu je daň. Nezbývá než zatnout zuby a držet se osvědčených pravidel, jako je nikdy netankovat na dálnici a v její blízkosti nebo městech, kde pumpaři rádi uzavírají kartel.
Stále ale existují oblíbené komodity, na kterých Jihomoravané se svou pověstnou zálibou v alkoholu ušetří.
I když poctivé víno podle průzkumu Deníku Rovnost podražilo údajně kvůli dopadům vinařského zákona až o dvanáct korun, obvyklá cena do sedmdesáti korun za litr sudového je bezprecedentní.
Náš kraj rodí skvělá vína, zdejší idylická kombinace vinic, hájků, pšeničných polí a meruňkových sadů skrývá ale i nebezpečí. Kdysi dávno se lidé báli medvědů a vlků, dnes mají hrůzu z klíšťat. Šíří se i nový druh - piják lužní - který ohrožuje hlavně psy. Ona se ta příroda vždycky nějak ubrání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.