Přihlásit

Ovčáci v kauze odstřelu vlků nepolevují (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovatelé ovcí z Broumovska v požadavku odstřelu vlků nepolevují. Lobbovat za obranu stád flintami hodlají v úterý 30. října na konferenci Vlk 2018 v Liberci.

Žaloba proti vlkům leží u Nejvyššího soudu a patrně skončí u Ústavního. „Počty obětí vlků klesly na úkor plánovaného chovu. Jsme opatrnější. Děláme věci, které bychom jinak nemuseli. Večer, za cenu stresu, ovce zaženu z pastviny do stísněné ohrady. Rezignuji tak na plemenářskou práci, jelikož tato prevence nedovoluje spářit vybrané jedince,“ popsal zoufalý způsob ochrany chovatel a starosta Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant. Desetitisíce korun za chovného berana, jenž takto nekontrolovaně obskočí kdejakou ovci, přijdou vniveč.
Farmáři z oblastí, kde vlci opět zdomácněli a krásně se množí, jsou v nevýhodě. „Vynakládáme prostředky na ochranu stád, což nikdo plně nezaplatí,“ konstatoval Havrlant. Vlci údajně ztrácejí přirozenou plachost a běhají krajinou pomalu jako psi. Jakožto bystrá zvířata pochopili vlastní nedotknutelnost a člověka považují za podřadnou součást smečky. „Dovolí si tolik, kolik jim dovolíme sami. Způsob, jak jim vrátit přirozený respekt, je regulovaný odstřel, tam, kde je třeba,“ míní Havrlant. „Svazují nás zákony z doby, kdy nikdo nepočítal s takovou vlčí expanzí,“ podotkl Havrlant. Možnost regulovat stavy vlků odstřelem připouští i jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Miloš Fischer. „Nevoláme po odstřelu. Je nutné stanovit lokality, kde to lze a nelze, a co dělat, když nastanou problémy,“ říká Fischer, podle něhož si lidé neuvědomují, kam může situace dojít. „To, že vlci chodí málem mezi lidmi a stopy se nedávno našly patnáct kilometrů od Prahy, nasvědčuje nelegálnímu chovu, odkud někdo vlky vypouští,“ tvrdí vážně Fischer.
Vlci zaměstnávají úředníky, chovatele a ochranáře v celé Evropě. Možnost přísně sledovaného odstřelu mají pouze Slováci. „Vůbec nevíme o masových demonstracích mj. ve Francii. Jediný vlk přijde Francouze na škodách a dotacích na skoro jeden milión korun, Švýcary dokonce na 3,5 miliónu,“ podotkl Fischer.
Odstřel vlků absolutně zavrhují ochranáři. Střelci dnes hrozí několikaletý žalář. „Doufám, že se nevracíme do středověku,“ reagoval Miroslav Kutal z ekologického hnutí Duha. Vlk podle ochranářů sporadicky útočí na hospodářská zvířata. „Vždy sáhne po nejsnadnější kořisti,“ kontrují chovatelé.

Vladislav Prouza

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.