Přihlásit

Sezona podzimních honů se rozjíždí (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladoboleslavsko

Začíná lovem kachen od září a trvá do února do posledních bažantích honů. Tak by se dala shrnout lovecká sezona. „Pro myslivce však toto období znamená intenzivnější práci v honitbě a příprava nejen na lov, ale především péči o zvěř a příprava na zimu,“ předeslala Martina Novotná, PR specialista Českomoravské myslivecké jednoty.
Oficiální myslivecký rok se počítá od 1. dubna do 31. března následujícího roku. „Ovšem některé druhy zvěře se loví celoročně či dobou lovu přesahují loveckou sezonu – liška, prase,“ vysvětlila Novotná.
Aktuálně tak myslivci mohou lovit několik druhů zvěře. Může se jednat například o jelena evropského, daňka skrvnitého či prase divoké.
Na otázku, zda se ve středních Čechách přemnožil nějaký druh zvěře, však není jednoduché odpovědět. Zatímco v některých okresech takové problémy nejsou, jinde je evidují. „Dle místa a ročního období jde o velmi lokální záležitost. Zvěř se zdržuje na místech, kde má dobré životní podmínky, například dostatek potravy,“ řekla Martina Novotná.
Na Mladoboleslavsku je přemnožená černá zvěř, což je podle Karla Bendla ze Správy městských lesů v Benátkách nad Jizerou problém, který se týká velké části středních Čech. Vedle toho zaznamenal i vysoké stavy srnčí zvěře.

Podle Bendla je to tím, že jsou to velká zvířata a mohou lépe migrovat za potravou i vodou. „Menší živočichové mají smůlu, jsou závislí na místních zdrojích a ty často vyschly,“ řekl Karel Bendl. Často proto přikrmují srnčí zvěř z toho důvodu, aby se vyhnuli škodám, které by mohla napáchat.

ŠKODY OD ČERNÉ ZVĚŘE

Černá zvěř ale škodí druhotně, ta neokusuje hospodářské dřeviny, ale třeba hledá v zemi ponravy. „Takže prasata poškodí celou paseku, když ji rozryjí,“ vysvětlil. Stejně tak mohou poškodit oplocení, takže se k malým stromkům dostanou zajíci a srnky.

KONTROLY

Myslivců se ale nejen v době honů týká celá řada kontrol. „Samozřejmě myslivec musí při nakládání se zbraní dodržovat zákon o zbraních a střelivu. To znamená například od určitého počtu zbraní musí vlastnit a používat danou velikost trezoru. Dále třeba nosit takovou zbraň a využívat, jakou mu dovoluje jeho skupina zbrojního průkazu,“ připomněla Martina Novotná. Kontrolu pak provádí buď samotná policie, nebo myslivecká stráž. „Mají právo kontrolovat, zda se myslivec chová v souladu se zákonem – zda není pod vlivem alkoholu, nepoužívá nepovolené způsoby lovu a podobně. Kontroly jsou v posledních letech velmi časté a již běžnou záležitostí,“ podotkla.
Zda myslivci loví, co v dané období mohou, hlídá obec s rozšířenou působností. „Kontroluje soulad s plánem mysliveckého hospodaření, který má také schvalovací proces,“ vysvětlila manažerka.

Jakub Šťástka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.