Přihlásit

Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda (kultura21.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V nakladatelství Bookmedia vyšla loni na podzim kniha s názvem Podívej! Příroda, kterou prostě musíte mít doma, a to ať už máte nebo nemáte děti.

Na první pohled kniha zaujme svým formátem - na výšku měří 38 centimetrů a je tak opravdu obří. Také z přebalu už je jasné, co čtenáře čeká - stránky hojně poseté ilustracemi těch nejrůznějších zvířat.
Kniha je rozdělena podle ročních období a díky autorovi se podíváte na přirozený život listnatého a jehličnatého lesa, hor, u řek a jezer, na poli a na louce, v mokřadec a také ve městě a parcích. Jednotlivému místu je vždy určena dvojstrana, na které se to jen hemží zvířaty a také rostlinami. Od všeobecně známých zvířat jako jsou jezevci, divočáci a ledňáčci se setkáte také s méně obvyklými druhy jako jsou jespáci bojovní, nebo páteříčci sněhový. Z takových věcí jsem byla osobně úplně nadšená a chtěla si vše zapamatovat.
Podívej! Příroda není jen o ilustracích, ale také o textech. Ty jsou ve formě krátkého úvodu a především popisků u jednotlivé fauny a flory. Pro jasnost a přehlednost zde často nechybí přerušovaná čára vedoucí od popisek k tomu správnému tvorovi. Obzvlášť trefné jsou přímé řeči různých zvířat typu: "To je smůla! V temné dutině není vidět, jak jsem hezká!" (mandelík hajní, str. 21), "Nespěte mi tady! Shromažďujeme se a odlétame! Raz! Dva! " (divoká kachna, str. 70). Díky těmto větičkám a také tomu, že se zvířata objevují na vícero stranách, mohou děti spolu s rodiči vymýšlet spousty a spousty zajímavých příběhů.
Ilustrace od Tomasze Samojlika jsou opravdu krásné, propracované a především věrné. A hlavně je z nich patrné, že jsou dílem odborníka v daném oboru. Podívej! Příroda je tak jak propracovaná a originální, tak také poučná kniha.
Tomasz Samojlik je polský biolog Ústavu biologie savců Polské akademie věd, který ve dne zkoumá přírodní historii Bělověžského pralesa a v noci převádí své znalosti o přírodě do knížek pro nejmenší a komiksů. Snaží se popularizovat přírodu a přiblížit ji jak dětem, tak dospělým. Mezi jeho knihy patří například série příběhů o Zubrovi Pompikovi nebo komiksy o rejskovi.
Podívej! Příroda
Autor: Tomasz Samojlik
Žánr: dětská
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2017
Počet stran: 96
Hodnocení: 94%
http://www.bookmedia.cz/products/podivej-priroda/

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.