Přihlásit

Medvěd z Valašska má ještě šanci na záchranu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pro medvěda, který škodí na Valašsku a v Hostýnských vrších, má místo záchranná stanice při zoo v Hluboké nad Vltavou.
Informace přišla po prohlášení hejtmana, že se připravuje odstřel zvířete.

Pondělní prohlášení hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka o tom, že podal žádost o povolení k odstřelu medvěda, odstartovalo sled událostí. Zvířeti, které škodí na Valašsku a v Hostýnských vrších, díky tomu svitla naděje na záchranu. Zároveň zřejmě dosáhl svého vrcholu mimořádný zmatek v předávání informací a nulová koordinace celé akce. Po praktické stránce není nikdo na podobný případ připravený.
„Systém je úplně zoufalý. Obce nemají peníze a ani možnosti, jak odchytit medvěda. Stát, potažmo kraj jako jeho prodloužená ruka, je v tom nechal dlouhou dobu samotné,“ uvedl ředitel zoologické zahrady v Táboře Evžen Korec.
Právě on v minulých dnech informoval o tom, že existuje řešení. Společně se záchrannou stanicí, kterou provozuje zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou, nabídl pomoc. Informace se však zmiňovaly jako hypotetické, ačkoliv měly reálný základ. Oficiálně dorazily na úřad Zlínského kraje teprve v úterý ráno.
„Jsme schopní se o medvěda starat řádově několik měsíců. Za tu dobu by se však muselo najít trvalé umístění, protože u nás by neměl vhodné podmínky pro dlouhodobý pobyt,“ řekla pro MF DNES zástupkyně zoologa zahrady v Hluboké Jitka Králíčková.
To zásadně mění situaci, kterou v pondělí prezentoval hejtman. O odstřelu mluvil jako o nejpravděpodobnější variantě. Právě i proto, že medvěda není kam umístit.
„Informaci o záchranné stanici v Hluboké nemám. Od svých kolegů jsem měl stanovisko, že medvěda žádné zařízení nechce. Samozřejmě, pokud by ho někdo chtěl, rádi mu ho dáme. Určitě by to bylo lepší,“ reagoval včera dopoledne Čunek. Zhruba ve stejné době zpráva dorazila i oficiální cestou na odbor životního prostředí Zlínského kraje.

Odchytová klec je zavřená

Věc naráží taky na odvěkou rivalitu mezi myslivci a lesníky na jedné straně a ochranáři na druhé. Především ale chybí jasně popsaná pravidla, jak v takovém případě postupovat. „Stát na medvěda nahlíží podobně jako na toulavého psa. Když lidi v obci ohrožuje pes, má starosta zajistit odchyt. A když medvěd, tak taky,“ potvrdil hejtman.
Úřad Zlínského kraje nyní pracuje na posouzení žádostí o odchyt a případný odstřel zvířete. Na výsledek řízení zřejmě budou mít novinky vliv. „Státní správa by měla rozhodovat bez tlaků politických představitelů. Nejsem si jistý, zda to tak v tomto případě je,“ upozornil Korec. Patří k té části odborné veřejnosti, kterou Čunkovo prohlášení o plánovaném odstřelu pobouřilo. „Medvěd hnědý je ohrožený druh a zastřelit ho by bylo nejhorším možným řešením,“ řekl.
Nabídl i praktickou pomoc. Třeba převoz šelmy do záchranné stanice. Nebo služby veterinářů, kteří mají zkušenosti s narkotizací medvěda. Obojí bezplatně.
Oficiální cestou by tak technikálie kolem převozu zvířete a jeho umístění v záchranné stanici mohly být vyřízené v řádech hodin, nanejvýš dnů. Pak už by zbýval samotný odchyt. V tuto chvíli se ale medvěd do klece nemůže dostat. Je zavřená. „Dohodli jsme se tak po schůzce se starosty obcí. Nebudeme se pokoušet o odchyt, dokud nebude zcela jasně dané, co s ním dál,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí úřadu Zlínského kraje Alan Urc.
Ještě před pár dny ale starostové společně s ochránci přírody pokládali odchytovou klec do lesa se svolením kraje. Hejtman tehdy řekl, že se může začít s odchytem v takzvaném stavu krajní nouze. Tedy dřív, než je vydáno povolení. „Takže obce odchytávat mohly, kraj nemůže. Je v tom opravdu velký zmatek a kraj se do toho měl vložit mnohem dříve,“ poznamenal jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek.
Nově se také povolení vyřizuje nejen na katastry obcí, které o ně požádaly, ale na území celého kraje. Výjimkou budou chráněné krajinné oblasti Beskydy a Bílé Karpaty. Aby toho nebylo málo, v úterý odpoledne se objevily informace, že medvěd přešel do kraje Olomouckého. Ještě ráno prý byl viděn v Rajnochovicích, odkud je na hranici krajů jen pár kilometrů. Během dne se tyto zprávy nepodařilo ověřit. Kromě odborníků se do věci vložila i laická veřejnost. Po pondělním prohlášení hejtmana vznikly dvě petice za záchranu zvířete. Během 24 hodin se pod nimi sešlo přes 13 tisíc podpisů.

Petra Procházková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.