Přihlásit

Odchyt medvěda se komplikuje (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ivana ŠMELOVÁ, moderátorka
--------------------
Medvěd, který se měsíc potuluje Valašskem dnes nové škody nezpůsobil ani nikoho neohrozil. Jeho budoucnost je ale nejasná. Plány na jeho rychlý odstřel, jak o nich ještě včera mluvil hejtman Jiří Čunek, ale dnes zarazil odbor životního prostředí Krajského úřadu, tedy hejtmanovi podřízení. Souhlas s odchytem nebo odlovem nevydali. Na posouzení žádosti mají jeden měsíc.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Lov se zatím nekoná, tento medvěd je kriticky ohrožené zvíře, chráněné zákonem. Proto hon na něho musí splňovat přísná pravidla. Během 30 dnů se k žádosti může vyjádřit 650 vesnic a mysliveckých sdružení. Do rozhodnutí by zastřelení šelmy ospravedlnil jen přímý útok na člověka.

Evžen KOREC, ředitel, ZOO Tábor
--------------------
Vždycky se zkoumá, zda šlo, nebo nešlo o trestný čin. Jestli skutečně se použili všechny možné prostředky proto, aby to zvíře nemuselo být zastřeleno.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Lov medvěda je jednou z nejnáročnějších loveckých disciplín. Na Vsetínsku je 1500 myslivců. Na medvěda střílelo maximálně 10 z nich a vždy v zahraničí. Lovec musí medvěda skolit nejlépe jedinou ranou.

Michal ZUBÍČEK, předseda, Okresní myslivecké sdružení Vsetín
--------------------
Postřelený medvěd je velmi, velmi nebezpečný.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Dokud úřady povolení nevydají, myslivci lovit nepůjdou. To dává šanci ukončit medvědovi bloudění Zlínskem humánním způsobem. Narkotizační střelou a dočasnou karanténou v záchranné stanici v jihočeské Hluboké. Tam jsou připraveni alespoň přechodně medvěda přijmout.

Milan KURÁŇ, farmář, Jarcová
--------------------
Pokud se nevyčerpají všechny možnosti, proč se hned hrnout do zastřelení zvířete, které je státem chráněné.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Tomuto farmáři medvěd zabil už čtyři ovce, přesto chce šelmu uchránit. Opačný názor ale mají starostové Rajnochovic nebo Velké Lhoty, kde se medvěd procházel mezi domy.

Josef Kvasnička, Česká televize.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.