Přihlásit

Bude vakcína proti africkému moru prasat? (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Americké ministerstvo zemědělství (USDA) plánuje schválit licenci na výrobu vakcíny proti africkému moru prasat (AMP) americké firmě Zoetis. Zpráva přichází ve chvíli, kdy tato vysoce nakažlivá smrtící choroba ohrožuje stáda prasat v Belgii, východní Evropě a v Číně. Společnost Zoetis, která vyrábí léky a vakcíny pro zdraví zvířat, bude mít výlučná práva na výrobu nové vakcíny proti AMP založené na experimentální technologii. Technologii očkování vyvinuli vědci z Výzkumného ústavu USDA ve spolupráci s výzkumníky z univerzity v Connecticutu, přičemž registrovány byly prozatím dva patenty.
Proti africkému moru prasat v současné době neexistuje žádná komerčně licencovaná očkovací látka a ve většině států, kde epidemie propukla, byla proti rozšíření choroby přijata ochranná opatření v podobě fyzických bariér proti migraci nakažených kusů černé zvěře, zvýšené biologické ochrany komerčních chovů, případně došlo k likvidaci prasat chovaných v domácích či komerčních chovech v blízkosti epicentra epidemie.

USDA zveřejnila v pondělí 15. října ve federálním registru svůj záměr poskytnout společnosti Zoetis exkluzivní licenci. Exkluzivní licence podle vyjádření USDA povede k rychlejšímu uvedení vakcíny na trh. Mluvčí společnosti Zoetis se nicméně domnívá, že ke komerční aplikaci vakcíny dojde pravděpodobně v horizontu let, spíše než měsíců. Nyní musí v první řadě dojít k dalšímu testování účinnosti a bezpečnosti, aby se zjistilo, zda tyto experimentální vakcíny mohou být skutečně schváleny pro komerční výrobu.
Od roku 2014 se africký mor prasat rozšířil přes východní Evropu a nedávno se dostal do Asie. Čína, největší světový výrobce vepřového masa, hlásila na začátku října více než 35 ohnisek a chovatelé zde podle odhadů Světové organizace pro zdraví zvířat kvůli epidemii zabili přibližně 60 000 prasat, aby zabránili dalšímu šíření choroby. Ohniska AMP v Číně byla přitom zjištěna výhradně na malých farmách, které obtížně dodržují mimořádná opatření, jako je dezinfekce personálu nebo zajištění nezávadnosti krmiva. V pondělí 15. října nicméně čínské ministerstvo zemědělství a venkova zveřejnilo na svých internetových stránkách oznámení o novém případu na farmě s téměř 20 000 prasaty, což je největší čínská farma, která zatím nákazu oznámila. Chov se nachází v provincii Liaoning, která je střediskem čínského vepřového průmyslu. Ačkoli onemocnění neovlivňuje člověka, chovatelé se obávají, že by nákaza mohla způsobit jen na čínském trhu škodu ve výši jednoho bilionu (tisíce miliard) dolarů a zdevastovat chovy v dalších zemích Asie. Nejvíce virulentní forma tohoto onemocnění přitom může mít v hospodářských chovech až 100% úmrtnost, ve stádech černé zvěře, které fungují jako mobilní přenašeč choroby, se úmrtnost pravděpodobně pohybuje nad 60%.
Minulý měsíc byla na jihu Belgie nedaleko hranic s Francií a Lucemburskem nalezena těla dvou infikovaných samců prasete divokého, což vyvolalo obavy, že by se nemoc mohla rozšířit do západní Evropy. Ve Spojených státech podle USDA prozatím nebyly zjištěny žádné případy u domácích ani u divokých prasat. Národní rada producentů vepřového masa USA nicméně uvedla, že producenti budou muset přijmout další opatření. „Vakcínu proti AMP bychom samozřejmě velmi ocenili, ale přesto naše organizace stále nabádá chovatele prasat k tomu, aby podnikli nutná opatření týkající se biologické bezpečnosti a preventivní opatření kontroly krmiv proti případné kontaminaci, a ochránili tak chovy před tímto onemocněním, které by mohlo potenciálně ohrozit vývoz masa mimo Spojené státy," uvedl v prohlášení mluvčí Národní rady producentů vepřového masa USA.

Úřad AK ČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.