Přihlásit

Bělověžský prales je proslulý zejména výskytem zubra evropského (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rozloha Bělověžského pralesu na území Běloruska je 1500 kilometrů čtverečních, v Polsku 152 kilometrů čtverečních. Pro srovnání: Krkonošský národní park (KRNAP) má rozlohu 385 kilometrů čtverečních. Do nejpřísněji chráněných oblastí lze jít pouze s průvodcem.
V roce 1979 byl prales zapsán na seznam světového dědictví UNESCO, v roce 1993 byl uznán jako biosférická rezervace pod ochranou UNESCO a v letech 1992 a naposledy 2014 se území chráněné jako světové přírodní dědictví rozšířilo.
První zmínka o pralese pochází z roku 983. V 15. století se oblast ocitla ve vlastnictví krále Vladislava II. Jagellonského a historie ochrany pralesa sahá do 16. století. První dokument, který se vztahuje k určité ochraně tohoto území, je znám z doby panování krále Zikmunda I. Starého, který vyhlásil přísné tresty za pytláctví; za ulovení zubra dokonce trest smrti. Později zde byl zřízen královský lovecký revír a oblast byla dlouho neobydlená.
Prales je z 96 procent pokryt lesy. Převládajícím typem je přirozený listnatý les, který pokrývá téměř polovinu celkové plochy, 37 procent tvoří jehličnaté porosty a zbytek jsou smíšené lesy. V rezervaci se nachází několik obřích historických dubů, které jsou přísně chráněny.
Bělověžský prales je proslulý zejména výskytem zubra evropského, který byl během obou světových válek málem vyhuben. Nyní v pralese žije podle odhadů asi šest stovek zubrů. Jsou zde také vlci, rysi, divocí evropští koně tarpani a dalších asi 50 druhů savců nebo 120 druhů ptáků.
Název Bělověžský prales se odvozuje od malé, dnes polské pohraniční vesničky Bělověže, kde sídlí správa polské části Bělověžského národního parku.
Prales také vstoupil do dějin světové politiky. V lovecké rezidenci Viskuli v běloruské části pralesa prezidenti Ruska a Ukrajiny Boris Jelcin a Leonid Kravčuk a předseda Nejvyšší rady Běloruska Stanislav Šuškevič podepsali v prosinci 1991 takzvanou bělověžskou dohodu o vytvoření Společenství nezávislých států (SNS), která po 69 letech ukončila existenci Sovětského svazu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.