Logo
Vytisknout stránku

Hejna koroptví, křepelky i zajíci. Divocí koně vracejí do krajiny drobnou zvěř (tyden.cz)

Desítky let myslivci v České republice smutně sledují, jak v krajině dramaticky ubývá drobná zvěř, která byla dříve v přírodě běžná. Kromě zajíců jde především o ptáky zemědělské krajiny, jako jsou koroptve nebo křepelky. Nyní myslivci získali překvapivého spojence. Koroptve pomáhají do krajiny vracet divocí koně a další velcí kopytníci. V tiskové zprávě o tom informovala ochranářská společnost Česká krajina.

"Koroptve se v pastevní rezervaci úspěšně rozmnožují každou sezonu, každoročně zde potkáváme rodičovské páry s kuřaty. I letos jsme tak na pastvině u Milovic sledovali početné rodinky koroptví, které jsou jinak v krajině stále vzácnější," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Drobná zvěř začala mizet z krajiny zejména od druhé poloviny 20. století. Kvůli scelování polí do velkých ploch a následnému poklesu pestrosti plodin v krajině a rozorání mezí zmizela z krajiny dřívější rozmanitost. Používání chemie pak omezilo výskyt hmyzu i polních plevelů, které tvoří potravu polních ptáků. Značné ztráty působí koroptvím také nevhodně načasované sekání travních porostů. Podle odhadů České společnosti ornitologické dnes v Česku žije maximálně 20 tisíc párů koroptví, přitom ve 20. letech 20. století tu žilo šest milionů jedinců.

"Je zajímavé pozorovat, s jakou samozřejmostí koroptve využívají nejen samotné pastviny, ale také infrastrukturu v pastevní rezervaci velkých kopytníků. Koroptve, stejně jako jiní ptáci v Milovicích, pravidelně využívají například napajedla zbudovaná pro velké kopytníky. Navštěvují je snad každý den, pravidelně pozorujeme, jak z napajedel pijí celé rodinky poté, co ozobají hmyz přilákaný vodou. Kuřata se často kolem napajedel bezstarostně honí a působí tak dojmem, že se zde cítí bezpečně" dodal Jirků.

Pár koroptví může vychovávat až dvacet kuřat, obvykle je to ale výrazně méně. "Jedna ze tří koroptvích rodinek, které v pastevních rezervacích pravidelně pozorujeme, letos odchovala nejméně čtrnáct kuřat. Pozorovat šestnáctičlennou rodinku koroptví při pití z napajedla nebo sbírání potravy na pastvině je krásný zážitek," zmínil Jirků.

Podobných míst, jako je milovická rezervace, kde se koroptvím daří, je dnes v naší zemi málo. "Velcí kopytníci se tak ukazují jako velmi účinný recept na zvyšování stavů drobné zvěře v krajině, kromě koroptví to naznačují přímá pozorování a data z fotopastí také u zajíce polního," doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Ochranáři na pastvinách rovněž slýchávají typické volání "pět peněz" upozorňující na přítomnost křepelek.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.