Přihlásit

Pokračuje výkup čelistí prasete divokého. Stavy zvěře stagnují (novinkyvysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šestým rokem vykupuje Kraj Vysočina prostřednictvím okresních mysliveckých spolků Českomoravské myslivecké jednoty spodní čelisti selat a bachyní prasete divokého.

Stavy prasat divokých ve volné přírodě dlouhodobě vykazovaly rostoucí tendenci, v posledních dvou letech stagnují. Novinkyvysocina.cz o tom informoval tiskový odbor Kraje Vysočina.

Kromě rostoucích škod na zemědělských pozemcích a na nich rostoucích plodinách, stoupá i nebezpečí přenosu nákazy, např. klasického moru prasat na umělé resp. domácí chovy prasat, aktuálně i přenos nákazy afrického moru.

Na regulaci stavu černé zvěře vyčlenil Kraj Vysočina od roku 2013 více než 2,3 miliónu korun. Výzkumem spodních čelistí ulovené zvěře prasete divokého lze získat informace potřebné pro další management chovu prasete divokého.

Divoké prase, vážná hrozba už i na Vysočině

Vhodnou aplikací výsledků výzkumu a soustředěním lovu na cílové skupiny lze pak ovlivnit snížení početních stavů této zvěře. Druhotným efektem, ale neméně důležitým, je snížení stavu populace černé zvěře, což má pozitivní vliv na snižování škod způsobných prasaty divokými.

Kraj Vysočina vykupuje od myslivců spodní čelisti selat a nově opět i bachyní ulovených od 1. listopadu 2017 do 31. října 2018. Za spodní čelist uloveného selete nebo bachyně kraj vyplatí 350 až 500 korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.