Přihlásit

Medvěd zabil na Kroměřížsku další dvě ovce, poškodil i včelín (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rajnochovice (Kroměřížsko) - Medvěd, který se ve Zlínském kraji pohybuje od září, zabil v noci na sobotu dvě ovce na Trojáku, součásti obce Rajnochovice na Kroměřížsku. ČTK to řekl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. Zvíře zničilo také včelín v Loukově na Kroměřížsku. Jeho majitelé to zjistili dnes, k poškození včelína však mohlo podle Bojdy dojít i v předchozích dnech.

"Medvěd se stále nejspíše pohybuje v okolí Rajnochovic. Podle našich zkušeností se dá očekávat, že tam nějakou dobu pobude," uvedl Bojda. Zvíře v regionu zabilo v posledních týdnech už zhruba dvě desítky ovcí, ale i kozy nebo kohouta. Poškodilo také několik dalších včelínů.

Ve čtvrtek nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty do terénu odchytovou klec. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Její polohu však nezveřejnili. Klec je přesto označena cedulkami upozorňujícími na nebezpečí úrazu a zakazujícími vstup. Také ochránci přírody se budou snažit chodit ke kleci co nejméně, na případný pohyb je upozorní fotopasti.

Odchyt medvěda může podle odhadů trvat i týdny. Není vyloučené, že bude v případě neúspěchu nutné přesunout klec na jiné místo. Už dříve Bojda uvedl, že nalákat medvěda do klece je obtížné. Mladé zvíře má totiž nyní v lesích a sadech dostatek potravy, navíc se pohybuje po rozsáhlém teritoriu. Přes noc je schopno ujít i 20 kilometrů.

Ochránci přírody a starostové vyzvali myslivce, policisty a obecní úřady, aby pokud možno hlásili každý zachycený výskyt zvířete. Má jim to pomoci zmapovat jeho pohyb. Pakliže se podaří medvěda odchytit, pokusí se ochránci přírody vyjednat s některou ze zoologických zahrad, aby se zvířete ujala. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě podle nich není reálné.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.