Přihlásit

Myslivci už prohledali kvůli moru prasat celou zamořenou oblast. Pokračují v lovu a doplňují pachové ohradníky (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci a dobrovolníci prohledali kvůli africkému moru prasat všech padesát šest honiteb v zamořené oblasti na Zlínsku. Nařizovalo jim to mimořádné veterinární opatření vydané 22. března. Třicetidenní lhůta pro prohlídky honiteb zaměřené na vyhledávání uhynulých divokých prasat skončí v sobotu. Povinnost už uživatelé honiteb splnili.
 
V případě nalezení a nahlášení uhynulého divokého prasete v zamořené oblasti má nálezce nárok na odměnu pět tisíc korun. Za každý prohledaný hektar navíc mohou myslivecké spolky žádat ministerstvo zemědělství o sto padesát korun. Ministerstvo za tímto účelem vyčlenilo ze svého rozpočtu sedm a půl milionu korun. Odborníci dlouhodobě zdůrazňují, že včasné vyhledání a likvidace těl uhynulých divočáků je důležitou součástí boje proti šíření nákazy.

K vyhledávání uhynulých prasat motivuje odměna
Některá myslivecká sdružení podle něj přesto avizovala, že jejich členové budou v prohlídkách pokračovat i o víkendu. "Za každý nález dostávají peníze, což je může motivovat," řekl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.Díky nařízeným prohlídkám honiteb se veterinářům zatím podařilo odhalit sedm nových případů afrického moru prasat. Nakažená divoká prasata uhynula podle odhadů před třemi až pěti měsíci, což dokládá, že nejde o novou vlnu choroby. Informace o aktuálním počtu nalezených uhynulých divočáků a případných dalších případech nákazy by mělo ministerstvo zemědělství zveřejnit začátkem příštího týdne. Rozloha zamořené oblasti, která zahrnuje asi polovinu okresu Zlín, činí zhruba padesát tisíc hektarů.

Pokračuje údržba pachových ohradníků
Kromě vyhledávání uhynulých těl, lovu a odchytu divočáků se myslivci na Zlínsku starají také o údržbu pachových ohradníků, které mají zabránit šíření nákazy mimo vysoce rizikovou oblast. Účinnou látku doplňují do ohradníků jednou za čtyři týdny. "Naposledy se o její obměnu postarali o víkendu 7. a 8. dubna, další termín připadá na víkend 5. a 6. května," vysvětlil Petr Majer.

V souvislosti s nákazou vyplatilo ministerstvo zemědělství k 19. dubnu přes jedenáct milionů korun. "Jde o náklady za asanaci, vybudování a údržbu pachových ohradníků, údržbu elektrických ohradníků, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky, likvidaci odlovených divočáků v kafileriích a náhrady zemědělským podnikům, kterým byla na vybraných pozemcích zakázána sklizeň," uvedla Helena Šindlerová z tiskového odboru ministerstva. Dalších téměř dvacet milionů korun vyplatila od loňského srpna do poloviny letošního dubna SVS na takzvaném zástřelném.

Fakta
Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V případě, že by se nemoc dostala do chovu, musí se vybít.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.