Přihlásit

Lov přemnožených jelenů v Krušných horách (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Sto myslivců z Česka a Německa od rána lovilo přemnožené jeleny v krušnohorských lesích. Hlavně v okolí Božího Daru turisté vytlačují zvěř do odlehlejších oblastí, kde pak po její pastvě některé druhy rostlin úplně chybí. Podle odborníků to komplikuje obnovu lesa.

Antonín BRUŠTÍK, redaktor
--------------------
Po zemi se budou pohybovat naháněči, aby plašili zvěř, střelci tak musí být zvlášť opatrní. Během lovu platil do lesa přísný zákaz vstupu.

Karel PICURA, správce městských lesů, Boží dar
--------------------
Zvěř se zneklidní na veliké ploše a když potom přetahuje mezi mlazinami, tak na jejich cestách se loví.

Antonín BRUŠTÍK, redaktor
--------------------
Tenhle způsob lovu není v Česku úplně obvyklý, jenže v hustě porostlých krušnohorských lesích je velmi účinný. Myslivci dnes lovili přibližně na hektarové ploše, deset ran, osm úlovků, organizátoři jsou spokojení. V turisticky atraktivních částech hor se zvěř špatně loví. V zimě jsou tu běžkaři, v létě cyklisté, myslivci nikdy nevědí, kde se můžou sportovci objevit.

Radek KAJFOSZ, úspěšný lovec, Boží dar
--------------------
Musí velmi zvažovat, než vystřelí, zmáčkne.

Antonín BRUŠTÍK, redaktor
--------------------
Jenže jelenů jsou tady teď násobky potřebného množství. Zvířata spásají například jeřáb, který je důležitý pro obnovu lesa.

Karel PICURA, správce městských lesů, Boží Dar
--------------------
Koření hlouběji než smrk, dosáhne na živiny, na které smrk nedosáhne, a potom, když padá na podzim listí, tak se živiny z hlubších vrstev vrací do horních vrstev a jsou přístupné pro smrk.

Antonín BRUŠTÍK, redaktor
--------------------
Roste teď především kolem cest díky tomu, že u nich zvěř plaší turisté, uvnitř lesa ale vyrůst nestačí, proto chtějí lesníci odlov přemnožené zvěře v centrálním Krušnohoří za rok zopakovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.