Přihlásit

Odchytová klec na medvěda míří do terénu, lákat ho bude na jablka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 18. října - Zástupci obcí na Vsetínsku a ochránci přírody dnes instalují do terénu odchytovou klec na medvěda. Medvěd se v regionu pohybuje od září, zabil již dvě desítky ovcí, také kozy či kohouta, poškodil i včelíny. Starostové dnes spolu s ochránci přírody při jednání v Oznici vybrali místo, kam klec umístí. Veřejnosti však její polohu nesdělí. "Snažíme se, aby tato informace zůstala jen u pár lidí, není žádoucí, aby lidé klec vyhledávali, aby se akce pokud možno zdařila co nejdřív a co nejlíp," řekl dnes v Oznici novinářům Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

"Ideální místo je takové, kde medvěd pokud možno pravidelně chodí. Máme představu, kde všude se medvěd vyskytuje v tomto území, kde kříží cesty, takové místo, kde je nejčastější jeho pohyb a kde je možné ho nějakými pachovými stopami přilákat přímo do odchytové bedny," uvedl Bojda.

Návnadou v kleci bude pytel s jablky politými medem. "Pachové stopy budou vytvořeny z mrtvých ovcí, které budeme pravděpodobně tahat za auty, případně i fyzicky," uvedl Bojda.

Klec bude kvůli lidem označena cedulkami upozorňujícími na nebezpečí úrazu a zakazujícími vstup. "Klec je opravdu masivní, i dveře, když zaklapnou, tak mohou člověka poranit. Vyzýváme obyvatele dotčených obcí, když se budou pohybovat v lesích a náhodou by narazili na klec, aby se k ní nepřibližovali a v žádném případě do ní nevcházeli," uvedl Bojda. Také ochránci přírody se budou snažit chodit ke kleci co nejméně, na případný pohyb je upozorní fotopasti. Odchyt může trvat několik dní i týdnů. Není vyloučené, že se klec bude přesunovat na jiné místo.

Nalákat medvěda bude podle Bojdy těžké, medvěd má nyní v lesích a sadech dostatek potravy. Mladé zvíře navíc nemá stálé teritorium jako starší medvědi, přes noc ujde i 20 kilometrů, naposledy napáchal škody u Rusavy.

Ochránci přírody a starostové nyní chtějí co nejvíce mapovat pohyb medvěda. Pomoci by jim měli myslivci, policisté i obecní úřady, které by měly hlásit každý zachycený výskyt zvířete. Obyvatelé se na ochránce přírody i starosty obcí na Vsetínsku kvůli medvědovi často obracejí. "Lidé mi volají, mají obavy. Ti, kteří chodí brzy ráno do práce nebo jezdí na kole za tmy, se ptají, kde je, jestli se mají obávat. Nabádám je k opatrnosti, nic jiného dělat nemůžu," uvedl starosta Jarcové Ivo Veselý. "Tímto se to snad trošku pohne, zkoušíme instalovat klec, bude zázrak, jestli do ní vleze. To je první krok, uvidíme, co dál," řekl Veselý.

Pokud se odchyt povede, ochránci přírody jednají s několika zoologickými zahradami, které by si zvíře vzaly. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě reálné není. "Přibližuje se k lidským obydlím a páchá škody. Varianta, že bychom ho odchytili a vypustili někde dál do hor, není reálná, protože medvěd nachodil stovky kilometrů a není pro něj problém se dostat zpět k lidským sídlům," uvedl Bojda. Variantou je také medvěda uspat narkotizační střelou, jeho odstřel a usmrcení je až krajní variantou.

Jana Kuncová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.