Přihlásit

Počet klíšťových onemocnění na jihu Čech meziročně stoupnul (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice - Výskyt klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji je letos větší než loni. Hygienici evidují 92 případů encefalitidy, což je o devět více než loni ve stejnou dobu. V případě lymeské boreliózy jde ještě o výraznější nárůst. Letos bylo v regionu 377 případů a loni přesně o 100 méně. ČTK to řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Aktivita klíšťat podle ní ještě nekončí. Jihočeský kraj letos zatím zaznamenal nejvíce klíšťových onemocnění ze všech regionů v republice.

Hygienici vzhledem k počasí očekávali, že letošní rok bude spíše podprůměrný. "Podmínky nebyly ideální. Klíšťata potřebují teplo a zároveň vlhko. A letos jsme evidovali spoustu horkých dnů a sucho," uvedla Luňáčková. Podle hygieniků se však v extrémních teplotách klíšťata ukryla například do lesní hrabanky a při mírném ochlazení a zvýšení vlhkosti opět začala být aktivní.

Z hlediska počtu onemocnění byly nejexponovanější měsíce červen a září. Právě v tomto období se nejvíce kombinuje dostačující teplo a vlhkost. První případ klíšťového onemocnění hygienici letos zaznamenali v dubnu. Luňáčková uvedla, že aktivita klíšťat může pokračovat i v listopadu. Hlavním faktorem, který ji ovlivňuje, je počasí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.