Logo
Vytisknout stránku

Svatý Hubert na Plumlov přivábil myslivce a divou zvěř (Prostějovský týden)

Plumlov – Nádvoří zámku v Plumlově 13. října oživily tradiční Hubertské slavnosti. Svatý Hubert je patronem všech myslivců, takže se to na Plumlově hemžilo muži i ženami v zelených kamizolkách.
Velkým lákadlem byla pro návštěvníky přehlídka zvířat ze záchytné stanice v Pateříně. Vůbec největší popularitu si nejen u dětí vysloužil mýval či kuna. „Přišli jsme se podívat hlavně na zvířata. Nejvíc se mi líbí asi ten mýval a sovy,“ prozradil pan Jelínek z Boskovic.
Mnozí také uvítali možnost si dravce pochovat. „Byl to výborný pocit, akorát jsem měla trochu strach. Nikdy jsem takové zvíře nedržela,“ přiznala Jarmila Hetychová, která dorazila s manželem. „On je myslivec, takže jsme přišli kvůli němu, aby se pokochal,“ dodala s úsměvem.
Hlavními postavami programu byli samotní myslivci, a tak měl kastelán plumlovského zámku práci usnadněnou. „Už máme dlouhou kontinuitu. Děláme to ve spolupráci s vojenskými lesy a mysliveckými spolky,“ řekl plumlovský kastelán Pavel Zástěra.
O hudební doprovod se starala skupina Hubertus, lidé si mohli vyzkoušet mimo jiné lukostřelbu a program zpestřila také přehlídka loveckých psů. Povídání o dravcích s doprovodnou ukázkou pak obstaral Ondřej Csik ze Stanice ochrany fauny v Pateříně.
Program vyvrcholil Hubertskou mší v sále Vysokého zámku. „Mši děláme každý rok, ale pokaždé s jiným farářem. Myslivci to vždy chtějí hodně myslivecké a lovecké, takže jsme vždy zvědaví, jaké to bude,“ poznamenal Pavel Zástěra.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.