Logo
Vytisknout stránku

Středočeský kraj poskytne dotaci projektu návratu kopytníků (ČTK)

Praha 16. října (ČTK) - Středočeský kraj poskytne dotaci dva miliony korun projektu návratu velkých kopytníků do volné přírody. Jde o projekt, který začal v roce 2015 na pastvinách v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Za většinu z dotace bude pořízena technika určená především pro přepravu zvířat, informovala dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Na pastvinách žijí stáda zubrů, divokých koní a zpětně šlechtěných praturů. "Jedním z hlavních cílů je přiblížit dětem, mládeži a obecně veřejnosti původní podobu středočeské a evropské přírody, na jejíž tvář měli výrazný vliv velcí kopytníci," uvedla v tiskové zprávě hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Pastviny se již ve třech etapách rozrostly, nyní je na řadě čtvrtá etapa pokračování projektu, která je zaměřená na praktickou ekologickou výchovu v terénu. "Výsledkem by měla být původní krajina - step, a to včetně rostlinstva. Na vytvoření biotopu přírodních luk a pastvin má přitom zásadní vliv přirozená pastva původních druhů zvěře," řekla Jermanová.

Ve čtvrté etapě projektu především bude doplněno technické vybavení. Rezervace získá odchytové zařízení pro bezpečné zacházení se zvířaty v případě jejich transportu nebo nutného vyšetření či ošetření. Zároveň bude zakoupena technika pro převoz zvířat a materiál nutný k péči o rezervaci. Dosud se toto vybavení půjčovalo. S rostoucím počtem zvířat a rozlohou rezervace už pronájem techniky není ekonomicky rentabilní.

Celkové náklady na čtvrtou etapu rozvoje projektu přesáhnou 3,3 milionu korun, financována bude i z jiných zdrojů než z rozpočtu Středočeského kraje.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.