Logo
Vytisknout stránku

Ve dne v noci chrání farmáři na Broumovsku stáda před vlky. K zaplašení šelem používají i moč (ČRo-hradec)

Farmáři na Broumovsku stále musí chránit svá stáda před vlky. Těch v oblasti podle odhadu ochranářů přibývá, momentálně je jich asi deset. V posledních třech letech vlci v oblasti prokazatelně zabili víc než dvě stovky hospodářských zvířat. Někteří chovatelé proto zvýšili ploty svých pastvin a pořizují pastevecké psy, jiní si stáda hlídají po vzoru dávných bačů a snaží se strávit se zvířaty co nejvíc času. Třeba i tak, že v noci pastviny objíždí a kontrolují.

Setmělo se, zvířata v okolí Lachova nedaleko Teplic nad Metují se pomalu připravují na odpočinek. Pro Pavla Kováře právě teď začíná pravidelná směna. Nasedá do terénního auta, s ním bude celou noc objíždět tři sta sedmdesát hektarů pastvin. Na nich se pasou víc než tři tisícovky ovcí.

„Jedeme nad Lachov, to je už nadmořská výška přes šest set metrů. Už tam teď na podzim i chumelilo. Momentálně je tam schované jedno menší stádo."

Pastviny jsou obehnané zhruba metr vysokým plotem z pletiva. Jedním z úkolů hlídače je zhruba třicet kilometrů plotů během noční směny zkontrolovat.

„Objedu ohradu a zkontroluji, jestli není pletivo někde poničené nebo nadzvednuté. A jestli v něm nejsou nějaké díry. Nejde jen o to, aby na pastviny neměli snadný přístup vlci, ale poničeným plotem by totiž také ovce mohly utéct." Ve výbavě hlídače nechybí dalekohled s nočním viděním a světlice. Terénní auto je vybaveno speciálními LED diodami. Řidič tak má při objíždění pastvin velmi dobrý přehled, co se děje před autem i vedle něj.

„Je to úžasná věc. Ta světelnost dosahuje až padesát metrů, dopředu, doleva i doprava. Je to obrovský rozdíl proti tomu, kdy jsme měli auto vybavené jen obyčejnými přídavnými reflektory."

Na první kontrolované pastvině odpočívá asi čtyři stovky ovcí. Pavel Kovář vytahuje z kapsy dalekohled s nočním viděním. Vidět s ním může jak třeba zatoulanou ovci, tak i případného predátora.

„Podívám se po pastvině a zkontroluji stádo. Jestli jsou ovce klidné a v pořádku. Dalekohledem můžu opodál spatřit i cokoli podezřelého, například divoké prase nebo i vlky."

V takovém případě má noční hlídač Pavel Kovář v autě připravené i světlice. Díky nim může mnohem lépe zmapovat terén.

Nočnímu hlídači ovcí končí služba nad ránem

V průběhu noci objede řidič v terénním autě všechny pastviny. Někde zastaví a dá si kafe. Po vzoru tradičních bačů tak se zvířaty tráví nejvíc času. Vlky se snaží odpudit třeba i tak, že přímo na louce vykonává malou potřebu.

„Moč tady zanechá pach. A ti predátoři to cítí. Je to v ovzduší, je to i na půdě. Prostě je to známka toho, že na místě byl někdo, kdo nepatří do zvířecího světa."

Nočnímu hlídači končí pravidelná směna kolem páté hodiny ráno. Do té doby najede padesát až sto kilometrů. Farmář Jan Šefc zaplatí za jeho služby statisíce korun ročně.

„Je to zhruba šest set korun za noc jen za provoz auta. K tomu plat hlídače, dostává sto třicet korun na hodinu plus odvody. Za rok tak zaplatím jen za noční hlídání asi čtyři sta tisíc korun.“

Jan Šefc tvrdí, že jinak si svá stáda ohlídat nedokáže. Doporučení ochranářů, aby si zvýšil ploty a nebo pořídil pastevecké psy považuje v jeho případě za nereálná. Na zvýšení desítek kilometrů plotů by prý potřeboval miliony korun, pasteveckých psů by s ohledem na množství ovcí potřeboval desítky.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.