Přihlásit

Cenný zámecký park v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějov 13. října - Jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr, který se nastěhoval ke zdejšímu velkému rybníku. Správa parku nyní řeší, jak před chráněným zvířetem zabezpečit rovněž památkově chráněné stromy. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Bobří rodina se objevila u velkého rybníku, který leží uvnitř unikátního zámeckého parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Vzápětí se pustila do zdejších dřevin. Park je ovšem plný vzácných stromů. "Bobři se už zakousli do jedné vzrostlé vrby, kterou jim po poradě s památkáři necháme. Už pro ni nemáme záchranu. Nebyla naštěstí historicky cenná a v parku byla ponechána na dožití," uvedl kastelán zámku Martin Váňa.

Některé další stromy v okolí rybníka po konzultaci se zahradníky z lednicko-valtického areálu, kteří mají obdobné zkušenosti, kvůli jejich ochraně zdejší správa omotá speciální geotextilií. Tam, kde to u historicky vzrostlých stromů nejde, použije disperzní nátěr promíchaný s pískem, který by měl bobrům vadit. V úvahu připadá i žádost o ochranu bobrů.

Vzácný park v Čechách pod Kosířem se rozkládá na ploše 21,5 hektaru a patří mezi nejcennější romantické krajinářské areály v České republice. Na jeho budování se podílel portugalský hraběcí rod Silva-Tarouca, který proslul dlouhou tradicí zájmu o zahradní tvorbu. První zámecká zahrada vznikala již na počátku 18. století a postupně absolvovala několik etap krajinářských úprav.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.