Přihlásit

Vypátrali vlčí smečku i medvěda (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počty velkých šelem v Beskydech se příliš nemění, zvířata hledají klid, vysvětlují ochránci přírody

BESKYDY

Celý loňský rok se na československém pomezí v oblasti Javorníků pohybovala vlčice. Loni na podzim se k ní přidali další dva dospělí vlci a ochránci přírody tak mohou v oblasti pozorovat příběh malé tříčlenné smečky. Něco takového je výjimečné, vždyť naposledy tu skupinu vlků zmapovali skoro před dvaceti lety.
Trojici vlků odhalily fotopasti i stopování dobrovolníků v zimních měsících.
"Smečka se pohybuje od Makova na Slovensku po Pulčín," potvrdil terénní pracovník Hnutí Duha Michal Bojda.
I v následujících měsících chtějí dobrovolníci z takzvaných Vlčích hlídek pohyb vlků podrobně sledovat. "Uvítáme také poznatky o pohybu vlků i dalších velkých šelem od veřejnosti na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," dodal Bojda.
Do mapování velkých šelem se ochránci pustili v únoru. Několikadenní intenzivní pátrání odhalilo například i stopy jednotlivých vlků v severní části Moravskoslezských Beskyd či ve Slezských Beskydech. "Vliv má to, že vlci hledají útočiště v příhraničním pásmu, kde mají relativně klid. Od roku 2013 se tu vlci, na rozdíl od oblastí na Slovensku, nesmějí střílet, pokud by je někdo neupytlačil, nic jim nehrozí," vysvětlil František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy. Ochránci přírody hodnotí výskyt vlka pozitivně. Jako predátor totiž pomáhá při regulaci přemnožené černé zvěře. Zvláštní význam mohou mít ve chvílích, kdy ve Zlínském kraji řádí africký mor prasat.
Jiný názor na celou situaci mohou mít farmáři, v dřívějších letech se totiž v kraji staly případy, kdy vlk potrhal část ovčího stáda.
"Ačkoli třeba loni nebyly v Beskydech hlášeny žádné vlčí škody, je třeba počítat s trvalou přítomností vlků, medvědů a rysů ve zdejších horách. Naší krajině prospívají divoké šelmy i hospodářská zvířata. Řešíme složitý úkol, aby tu spolu mohly žít. Stát proto hradí škody způsobené vlkem a také preventivní opatření na ochranu hospodářských zvířat," upozornila Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy s tím, že pracovníci správy jsou ochotni pomoci chovatelům při zabezpečení hospodářských zvířat, například zapůjčením síťových elektrických ohradníků.
Nedávné mapování odhalilo, že v oblasti Beskyd a Javorníků žije také minimálně jedenáct dospělých rysů a pět koťat. Po dlouhé době se také ukázali v oblasti Vsetínských vrchů.
"Rysi se pohybují v rozsáhlých teritoriích, urazí i stovky kilometrů. To, že se vyskytnou i v oblastech, kde jsme je dlouho neznamenali, může znamenat, že se přemisťují z rušnějších lokalit a hledají víc klidu," nastínil Šulgan.
Celkový počet rysů v oblasti je však o něco nižší než v předchozích letech. Vinu na tom nesou i tragická úmrtí rysic Laury a Lenky v loňském roce.
"Stává se, že někteří jedinci, které sledujeme, občas náhle zmizí," popsal Šulgan. Největší hrozbou pro tato zvířata jsou pytláci a frekventovaná doprava. "Rysi se pohybují v rozsáhlých teritoriích, urazí i stovky kilometrů. Stává se, že někteří jedinci, které sledujeme, občas náhle zmizí," popsal Šulgan. Největší hrozbou pro tato zvířata jsou pytláci a frekventovaná doprava.
Fotopast v březnu zachytila také medvěda v oblasti Javorníků. Pravděpodobně sem pravidelně přichází ze Slovenska. "Celkově jsou počty velkých šelem v oblasti Beskyd a Javorníků stabilní a nedá se říct, že by letošní mapování bylo nějakým překvapením. Přesnější čísla však budeme mít až na konci roku, kdy vyhodnotíme všechny pobytové znaky v průběhu roku," dodal Šulgan.

Naší krajině prospívají divoké šelmy i hospodářská zvířata. Řešíme složitý úkol, aby tu spolu mohly žít.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.