Přihlásit

V Německu se nakazil virem západonilské horečky zvěrolékař (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ingolstadt - Prvního člověka prokazatelně nakaženého virem západonilské horečky hlásí Německo. Zvěrolékař z Bavorska se pravděpodobně infikoval při ohledání mrtvého puštíka vousatého, druhu velké sovy, informoval dnes podle agentury DPA bavorský Zemský úřad pro zdraví a potravinovou bezpečnost v Erlangenu. Dosud byl vir v Německu prokázán pouze u ptáků.

Zvěrolékař se s vysokou pravděpodobností nakazil při pitvě sovy ze zooparku v Poingu, východním předměstí Mnichova. Veterinář krátce po zákroku onemocněl západonilskou horečkou, ale už je opět zdravý.

U uhynulého puštíka byla přítomnost viru prokázána už v polovině září. Už koncem srpna byl odhalen také u puštíka ze zoologické zahrady v Halle.

Vir přenášený komáry se v Německu normálně nevyskytuje. V uplynulých letech se však objevil u několika lidí, kteří se nakazili v zahraničí. Přenos z člověka na člověka přitom dosud není znám.

Abnormálně vysoký počet případů choroby je v Řecku, Itálii, Chorvatsku, Maďarsku a dalších evropských zemí, v nichž se dohromady nakazilo už přes 1000 lidí a někteří z nich, převážně starší osoby, v důsledku nemoci zemřeli.

Po letech se západonilská horečka objevila také v České republice. V břeclavské nemocnici v srpnu zemřela na západonilskou horečku dvaasedmdesátiletá žena a v téže nemocnici si několik dní na přelomu srpna a září poležel nakažený muž.

Dětem a starším lidem s oslabeným imunitním systémem může způsobit například encefalitidu nebo meningitidu. Jedno procento nakažených prodělá zánět mozku nebo mozkových blan. Při závažném průběhu hrozí i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku, ale u 80 procent nakažených se neprojeví žádnými příznaky.

Vir nilské horečky byl poprvé prokázán v roce 1937 v Ugandě. Mezitím se rozšířil do rozsáhlých částí Afriky, Asie a Evropy a v 90. letech i do Spojených států.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.