Logo
Vytisknout stránku

Jeden je v lesích u Velkých Karlovic, druhý se toulá v okolí vesnic. Co víme o medvědech na Valašsku (ČRo-zlin.cz)

Jeden medvěd je plachý a zůstává v lesích okolo Velkých Karlovic, druhý se přibližuje k místům, kde bydlí lidé.

Kdo je medvěd tulák: Podle odborníků z CHKO Beskydy jde o mladého, asi čtyřletého medvěda, který na Valašsko přišel ze slovenských Kysuc. Říkají mu také puberťák
Jak častý je výskyt medvěda: Na česko-slovenském pomezí jsou medvědi dlouhodobě, jde však vždy jen o několik jedinců. Na Slovensku je nyní podle odhadů asi 1200 medvědů.
Proč se zdržuje kolem valašských obcí: Má ideální podmínky, dostatek ovoce, nechráněná zvířata, domy a hospodářské stavení daleko od sebe.
Jaké škody způsobil: Objevil se na pěti místech. Potrhal devět ovcí a dvě kozy. Zničil šest včelínů a velmi ho láká ovoce. V jeho trusu se našly švestky a mirabelky.
Objevil se i v Jarcové, viděli ho dřevorubci: Dřevorubci vyfotili podle České televize ve čtvrtek v cca 7 ráno medvěda na přibližně 30 metrů.
Jak se chovat v lese: Podle odborníků by měli být lidé v lese hlučnější. A v případě, že na medvěda narazí, bouchat klacky o strom. Zvíře je plaché a mělo by tak utéct.
Co se chystají za opatření: Existuje možnost medvěda odchytit a odvézt do zoologické zahrady nebo vypustit v přírodě na jiném místě. Případně ho uspat a nasadit mu obojek a monitorovat ho. Myslivci dostali gumové broky, aby mohli medvěda vyplašit.
Míša z Brodské: V roce 2001 se medvěd toulal na Vsetínsku. Člověka nenapadl, ale na hospodářských zvířatech způsobil škodu téměř za dvě stě tisíc korun. Později skončil v chomutovské zoo. Tam však utekl z klece a zamířil k obytným domům, pracovník zahrady ho proto zastřelil.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.