Přihlásit

Zničený zámek by mohl získat původní vzhled (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Barokní lovecký zámeček ve Mstišově, který minulý měsíc vyhořel, chce jeho majitel obnovit

DUBÍ

Lovecký zámeček Dvojhradí v dubské části Mstišov, který na konci září vyhořel, by se časem mohl vrátit do původní podoby. Majitel objektu má v plánu památkově chráněnou budovu obnovit. Nejprve však musí získat potřebná povolení, a hlavně finance na rekonstrukci.
„Přesná výše škody zatím není stanovená, ale odhadujeme, že dostat zámeček do původního stavu vyjde asi na 6 milionů korun. Shořela střecha i sál v prvním patře, které budeme muset po konzultaci se statikem celé strhnout,“ řekl Jiří Novák, jehož rodina se o zámeček a přilehlou oboru s lesní zvěří stará už 40 let.
K požáru historické budovy došlo kolem druhé hodiny ranní v noci na 26. září. Proč začala hořet, se zatím neví. „Příčiny a okolnosti vzniku požáru jsou stále v šetření,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Na likvidaci plamenů se tehdy podílelo sedm hasičských jednotek.
„Hasiči přijeli do 15 minut od doby, kdy jsme je zavolali. Hasili to až do rána a další dva dny to přímo na místě vyšetřovali. Dokonce si odvezli i popel ke zkoumání,“ dodal majitel. Ani on sám neví, od čeho by se mohla historická budova vznítit. „Nevíme, jak se to mohlo stát. V pondělí i úterý bylo zavřeno, takže od kuchyně to chytnout nemohlo. S nikým jsme neměli problémy. A vykradení jsme byli za posledních 20 let asi dvakrát,“ uvedl Novák.
Než se pustí do rekonstrukce objektu, musí se sejít s památkáři, barokní budova je totiž od roku 1958 památkově chráněná. „Bude to těžké, ale chceme se pokusit to vrátit do původního stavu. Na obnově nám moc záleží,“ podotkl muž, který má v blízkosti v pronájmu i 20hektarovou oboru s lesní zvěří. Tu ročně navštíví až 50 tisíc lidí. „Zvířata jsou naštěstí v pořádku. Ještěže se to nestalo v době, kdy byla sucha. To by mohly chytnout i blízké stromy a oheň se mohl rozšířit až do obory,“ poznamenal majitel.
O obnově objektu už jednal i s vedením města Dubí, což potvrdil i starosta Petr Pípal. „Jsme v kontaktu a nyní čekáme, co bude dál. Příčina požáru je zatím neznámá a není jasné ani to, jaké bude plnění od pojišťovny. Jako město můžeme pomoci nějakou radou nebo návodem, jak se dostat k dotačnímu programu, finančně ale určitě ne. Jedná o soukromý objekt,“ připomněl starosta.
Novák se na renovaci pokusí získat dotaci. „Nabízí se nám i spousta lidí se zřízením nějaké sbírky. Uvidíme. S obnovou každopádně začneme hned, jak dostaneme povolení od památkářů. Blíží se zima, takže teď půjde hlavně o to, abychom objekt zabezpečili, a vrhneme se na to na jaře,“ přiblížil Novák.

Fakta: Zámeček Dvojhradí

* Osmiboký lovecký zámeček nechal v roce 1703 pro hraběnku Tuppolenu postavit František Clary-Aldringen.

* V okolí barokní stavby vznikla obora o rozloze 60 hektarů, která byla hojně navštěvována lázeňskými hosty a osobnostmi jako J. W. Goethe nebo Ludwig van Beethoven.

* Ve druhé světové válce však byly obora i zámeček zničeny. V roce 1974 Severočeské státní lesy budovu zrenovovaly a zřídily i novou oboru, ve které dnes žije 6 druhů lesní zvěře (dohromady 80 kusů).

* Pro návštěvníky je otevřená celoročně denně od 10 do 20 hodin.

Pavel Přibyl

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.