Přihlásit

Myslivci odstřelili v Karlovarském kraji více divokých prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovy Vary - Myslivci v Karlovarském kraji za poslední rok odstřelili více divokých prasat. Zatímco v sezoně 2016/2017 ulovili 5061 kusů černé zvěře, v sezoně 2017/2018 už 8413. K odstřelu přemnožených divočáků se snaží myslivecká sdružení motivovat Karlovarský kraj. Na ulovená prasata poskytuje myslivcům dotaci, podmínky dotačního programu navíc upravil tak, aby byly pro myslivecká sdružení příznivější. Mezi uživatele a držitele honiteb letos rozdělí více než dva miliony korun, řekl ČTK krajský radní Karel Jakobec.

"Karlovarský kraj již v uplynulém volebním období připravil program, který by mohl motivovat myslivecká sdružení k tomu, aby zvýšila odstřel černé zvěře. Tento program se ale týkal pouze intravilánů obcí. Když jsme to vyhodnotili, žádostí bylo řádově jen několik desítek, což určitě nemohlo řešit pokles celkového počtu divočáků v našem kraji, kde jich jsou určitě desetitisíce. Proto jsme v uplynulém roce tyto podmínky změnili," vysvětlil Jakobec.

O dotaci letos mohly zažádat přímo myslivecké spolky. Dříve příspěvek mohly zprostředkovat výhradně obce. Za každé ulovené divoké prase myslivci obdrží 1000 korun, maximální výše příspěvku pro jednotlivého žadatele je za sezonu 250.000 korun.

Přemnožená divoká prasata způsobují značné škody jak na soukromých pozemcích, tak na majetcích obcí a měst. V Sokolově se prasata například pravidelně vydávala do městského parku nebo poškozovala zrevitalizovaná sportoviště. Někteří obyvatelé kraje se kvůli výskytu prasat obávali i o svou bezpečnost. Letos na jaře divočák na cyklostezce do Citic napadl člověka, stezka musela být dočasně uzavřena.

Štěpánka Bartoňová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.