Přihlásit

Jeleni v Poněšické oboře se kvůli teplému podzimu namlouvají tišeji než obvykle (ČRo-cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeleni v říji se letos v Poněšické oboře na Českobudějovicku moc neozývají. Podle myslivců má na jejich chování vliv letošní teplé počasí. Nemají totiž pro páření ideální podmínky.

„Jelení říje byla letos tichá, to znamená, že netroubili s takovou intenzitou jako každý rok. Byly abnormální teploty kolem 25 stupňů. Jelen je v této době v pohybu a jelení říje trvá u nás i čtyři týdny, to znamená, že jeleni byli unavení,“ řekl oborník František Řehoř.
Ale to nebyla jediná zvláštnost letošní jelení říje. „Na této říji bylo také zvláštní, že když byl vrchol říje a teplota třicet stupňů, tak se jeleni ozývali hlasitě. Večer se ochladilo na sedm stupňů a do rána se neozval jelen. Při normální teplotě v podzimním období jeleni troubí většinou za chladného počasí,“ doplnil František Řehoř.
Dvě obory jsou součástí honitby Přízeř na Českokrumlovsku. V oboře Rožmberk žijí jeleni, mufloni a daňci, Alšova obora poblíž Vyššího Brodu je pak určená výhradně k chovu jelena evropského.
Jeleni jsou po říji hodně vyčerpaní a musí znovu nabrat síly. „Jeleni se během říje vyznačují vysokou pohybovou aktivitou a ztratí asi dvacet procent své tělesné váhy. Tento úbytek musí teď rychle doplnit z důvodu blížící se zimy, a proto uvažujeme už v této době o začátku přikrmování zvěře,“ připomněl zástupce lesního správce Václav Novák.
Jelení říje končí a začíná daňčí říje. Ta potrvá až do konce října.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.