Přihlásit

Orel mořský je největší dravec v České republice (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdysi z jihu Čech zmizel na dlouhých 100 let, ale za poslední roky jeho populace roste. Orel mořský se v České republice opět zabydluje a jižní Čechy rozhodně nejsou výjimkou. Příroda plná rybníků je pro tohoto vzdušného velikána jako stvořená.

Na Strakonicku jsou v současné době dvě lokality, kde mohou milovníci přírody či ornitologové spatřit druhého z největších žijících orlů - orla mořského. "Jde především o oblast v okolí Starého Boru či Sedlice u Blatné, dále pak v blízkosti obce Čejetice nebo u rybníku Řežabinec nedaleko
Ražic. Ale vyskytuje se také na Slaníku nedaleko Strakonic," říká pracovník odboru životního prostředí MěÚ Strakonice Miroslav Šobr.
Hnízdění těchto dravců v právě zmíněných přírodních zákoutích není náhodné - jde o rybníkářské oblasti a hlavním zdrojem potravy orla mořského jsou právě ryby nebo divoké kachny. V současné době je na Strakonicku evidováno asi 10 hnízdišť. Na celém jihu Čech jich pak je od 25 do 30. Nejvíce hnízdí orel mořský na Třeboňsku.

MRCHOŽROUT Z PODSTATY
Orel mořský je svojí podstatou především mrchožrout. "Je to obrovský pták a větší je už jen orel kamčatský. Zdravou rybu nebo kachnu ale uloví jen zřídkakdy, na srnčí nebo divočáka si netroufne. Takže pro rybáře nebo myslivce zase takové nebezpečí nepředstavuje," tvrdí vedoucí odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví krajského úřadu Zděnek Klimeš.
Ale právě skutečnost, že je tento dravec mrchožrout, se mu čas od času stane osudnou.
Může totiž spořádat návnadu plnou jedu karbofuran, který je sice v Česku zakázaný, nicméně se návnady s tímto pesticidem objevují stále. "Orel může sežrat i mršinu, která vzala otrávenou návnadu. Případů, že by myslivci nebo rybáři přímo cílili na orla mořského, je však minimum," dodává Zdeněk Klimeš. I když v letech 2004 až 2012 došlo na Jindřichohradecku k 13 otravám orla mořského a jeden pták byl dokonce zastřelen. Poslední případ otráveného orla mořského se stal v obci Třebohostice na Strakonicku ke konci března. "Uhynulého dravce našel místní obyvatel při venčení psů. Zda byl orel otráven látkou karbofuran zatím jasné není," řekla tisková mluvčí policie Jaromíra Nováková.
Podle ní by měly být výsledky pitvy známé během několika dnů.

NĚKTERÉ PŘÍPADY
Asi před osmi lety byl nalezen mrtvý orel mořský nedaleko Sedlice na Blatensku. Narazil do drátů vysokého napětí.
V říjnu 2013 byl nalezen mrtvý orel mořský v blízkosti železniční trati u obce Sudoměř u Čejetic. Vzhledem rozkladu těla nebylo možné určit příčinu úmrtí.
V březnu 2014 někdo zastřelil orla mořského o obce Skály na Písecku. Jednalo se o mladého, nedospělého jedince. Tělo dravce zůstalo zavěšeno ve větvích borovice zhruba ve výšce patnácti metrů nad zemí nad vnadištěm na "škodnou".
V prosinci 2014 našli manželé ze Skaličan na procházce zraněného orla mořského. Orel skončil v Záchranné stanici Makov na Písecku.
V dubnu 2015 řešili policisté nález mrtvého orla mořského v hodnotě 100 tisíc korun u Bezdědovic na Blatensku. Výsledek pitvy vyloučil, že by na úhynu orla měl jakýkoliv podíl člověk. Orel nebyl otrávený karbofuranem, ani nebyl zastřelený. Začátkem října 2015 byl za obcí Hornosín na Strakonicku nalezen uhynulý orel mořský. Jeho smrt se podle vyjádření policejní mluvčí Jaromíry Novákové obešla bez lidského zásahu. "Výsledky všech provedených testů vyloučily, že by na úhynu orla mořského měl jakýkoliv podíl člověk, orel nebyl otrávený karbofuranem, nebyl ani zastřelený," přiblížila tehdy mluvčí strakonických policistů. Oznámení o nálezu mrtvého orla
mořského přijali policisté od zaměstnanců záchranné stanice. Ti jej v lesním masivu nalezli díky GPS modulu, jímž byl orel označen.

***
Karbofuran
- jeden z nejjedovatějších karbamátových pesticidů
- prudký, velmi rychle působící jed
- bílá krystalická látka, bez zápachu

Orel mořský
* Druh dravce z čeledi jestřábovitých, patřící k největším žijícím orlům vůbec.
* Žije v blízkosti vod na rozsáhlém území Evropy a Asie a živí se převážně rybami a ptáky.
* V minulosti z mnoha oblastí Evropy zvláště v důsledku lidského pronásledování zcela vymizel, na jihu Čech se nevyskytoval dlouhých 100 let.
* Od 80. let 20. století však začala jeho početnost opět stoupat a postupně obsadil řadu původních hnízdišť.
* Délka jeho těla dosahuje 76 až 92 cm a v rozpětí křídel měří 190 až 240 cm. Hmotnost samce je cca 4 kg, samice 7 kg.
* Hlavní potravou orla mořského jsou ryby a divoké kachny. Je také mrchožrout.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.