Přihlásit

Vlčí smečka v Máchově kraji (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kontrola fotopastí na sklonku léta přinesla nejen pro zoology z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj a Hnutí DUHA překvapení: na záběrech se prohánějí letošní mláďata vlků. Je jich minimálně pět - vlčí smečka se v území rozmnožila prokazatelné pátým rokem po sobě. Až do poloviny letošního léta byli vlci v okolí Ralska zachycováni fotopastmi velmi zřídka a především jednotlivě, maximálně se najednou vyskytla tři zvířata.

První záběry vlčat pocházejí z 30. července. Dospělý vlk s pěti letošními vlčaty kolem fotopasti prošel koncem srpna. Mláďata se rodí po 59- až 63denní březosti, většinou v dubnu nebo v květnu. Ve věku šesti týdnů se s dospělými vzdalují až několik kilometrů od doupěte a přibližně v této době také přestává vlčice mladé vlky kojit.
První rozmnožování vlka obecného se podařilo v oblasti Ralska doložit v roce 2014, šlo tehdy o první rozmnožování výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka smečky přišla z německého vlčího teritoria, asi 70 km vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem a Zhořelcem. Od té doby jsou přírůstky zaznamenávány každoročně. Mladí vlci dospívají v jednom až druhém roce života a postupně smečku opouštějí - hledají si nová teritoria, proto počet vlků v jednom vlčím teritoriu neroste exponenciálně.
Zajímavostí je i zachycení nepůvodního psíka mývalovitého jednou z fotopastí, a to v místech, kde se v současnosti pohybuje velmi často i vlčí smečka s vlčaty.
„Netrpělivě jsme očekávali, zda se na záběrech z fotopastí objeví i vlčata, jako v předchozích čtyřech letech. Zářijová kontrola potvrdila, že se vlčí smečka na Dokesku opět rozmnožila. Zajímavé je, že i v oblasti vlčího teritoria je po tolika letech stále přemnožená zvěř působící nemalé škody na zemědělských kulturách i v lese. To se týká hlavně prasat divokých, daňků a srnců, ačkoliv právě ti jsou převažující potravou vlků," řekl ředitel Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Ladislav Pořízek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.