Přihlásit

Bohdanečské lázně opravily komín pro čápy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) - Na komín v Lázních Bohdaneč na Pardubicku se mohou vrátit čápi. Léčebné lázně nechaly opravit vršek nefunkčního komína, aby tam ptáci znovu mohli hnízdit. Naposledy tam vyvedli mladé před dvěma lety. ČTK to řekla Radka Zmeková ze společnosti.

Čápi na bohdanečském komíně hnízdili od konce 19. století. Loni sice přilétli, ale na rozpadlém hnízdě už mladé nevyvedli a našli si nejspíš jiné místo.

Staré hnízdo ornitolog letos na jaře doporučil sejmout. Nemělo žádnou konstrukci, na které by drželo. Kromě větví ho tvořila hlavně hlína, která padala dovnitř komína.

"Vysoký cihlový komín je pozůstatek po předchozí budově lihovaru. Domovem čápa bílého se stal od roku 1898," uvedla Zmeková.

Místní hasiči staré hnízdo letos rozebrali a shodili. Léčebné lázně poté nechaly zpevnit vršek komína, hasiči na vršek umístili kovový rošt a minulý týden také proutěný koš, který bude základem pro nové hnízdo. Teď se bude čekat na čápy, uvedla Zmeková.

Čáp bílý je tažný pták, který v zimě odlétá do zemí s příznivějším klimatem. Hnízdí jednou ročně od jara do léta, samice snese dvě až sedm vajec. Mláďata se líhnou postupně, zhruba po měsíci od snůšky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.