Logo
Vytisknout stránku

Opočno na Rychnovsku a jeho okolí je dějištěm největšího sokolnického setkání v Evropě (ČRo-hradec.cz)

5. října - Do Opočna na Rychnovsku se sjeli chovatelé dravých ptáků na tradiční Sokolnické setkání. Na 51. ročník přijeli chovatelé dravců například ze Spojených států Amerických, Srbska, Anglie, Norska nebo Itálie. Největší zastoupení mají sokolníci z České republiky a ze Slovenska. Na místě nechyběla reportérka Jana Házová.

Nádvoří opočenského zámku zaplnili sokolníci z celého světa spolu se svými dravci. Mezi nimi je i Janin Gyrgysz, sokolník ze Srbska: „Do Opočna přijíždíme každý rok. Mám s sebou čtyřletou samici orla skalního. Cesta sem byla sice pro nás dlouhá, ale protože mám po Evropě spoustu kamarádů, tak jsme putování do Opočna zvládli v pořádku. Orlice nejčastěji loví srnčí, zajíce a lišky."
Další sokolník drží na ruce krásného jestřába. „Každý chová ptáka podle podmínek, které k tomu doma má. Ale je to také srdeční záležitost. Někdo chce orla, velkého dravce. Ale já jsem si vybral jestřába, protože potřebuji akci. Potřebuji vzrušení a adrenalin. Aby byl člověk pořád v kondici a v přípravě. Když se podíváte na kluky, kteří mají jestřáby, tak mají málokdy bříško. Protože musí makat. Je třeba se za tím ptákem rozběhnout a pomoci mu při lovu. Takže já jsem jestřábník," usmívá se René Vrbický.
Při setkání sokolníků v Opočně nesmí chybět ani jeden z organizátorů Zdeněk Havránek: „Letos se nám tady sešlo 110 dravých ptáků se sokolníky ze 13 zemí. S orlem skalním je tu sokolník ze Spojených států amerických. Jeho snem bylo lovit v Čechách srnčí zvěř. Tak, snad se mu to splní."
Lovu drobné zvěře se budou sokolníci věnovat v místních honitbách až do sobotního večera.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.