Logo
Vytisknout stránku

Proč mají huskyové modré oči, prozradil nový výzkum DNA (ct24.cz)

Sibiřští huskyové jsou známí jako velmi oddaní psi, kteří vydrží zvládat velkou námahu i extrémy počasí. Ale proslavili se také tím, že mají výrazně modré oči. Vědci nyní popsali, čím je to způsobené.

Vědci vysvětlili, co jsou „psí oči“. Znamenají něco jiného, než si majitelé psů myslí

Vědci vyšli z DNA testů na více než šesti tisících psech. Ty ukázaly, že za modré oči u sibiřských huskyů je zodpovědné zdvojení psího chromozomu 18. Genetici to popsali v článku, který vyšel na začátku října v odborném časopise PLOS Genetics. Autoři studie tvrdí, že jejich výzkum je zatím největším zkoumáním jiné než lidské DNA a současně nejrozsáhlejší analýzou psího genomu vůbec.

Vědci použili podobnou metodu, která se využívá pro komerční zkoumání lidské DNA – například, když chce někdo zjistit, jakého je původu. Autoři práce chtěli prokázat, že to stejné jde využít také u zvířat. Už nyní vědci znali dvě genetické varianty, které přispívají k modré barvě očí u psů – ale ani jedna z nich nevysvětluje modrou v očích huskyů.

Komerční databáze pomohly

Vedle databází lidské DNA existují dnes už i rozsáhlé soukromé databáze psí DNA – majitelé zvířat v nich hledají informace o původu svých mazlíčků. Vědci z nich použili informace o 6070 psech, jejichž geny byly pečlivě popsané a k nimž jejich majitelé dodali také fotografie. Díky tomu se dala hledat souvislost mezi psy s modrýma očima a specifickými geny, které se u daných psů objevují.

Jsou psi leváci nebo praváci? Čeští vědci zjistili, že se dají dělit spíše na severáky a jižáky

U huskyů našli duplikaci chromozomu 18 u genu ALX4, který hraje důležitou roli ve vývoji oka savců. Podle vědců je tato genetická změna zodpovědná za modré oči nejen u huskyů, ale i u dalších psích plemen, například u australských ovčáků.

Autoři předpokládají, že tento chromozom má nějaký dopad také na heterochromii – tedy na situaci, kdy má zvíře každé oko jinak barevné. Také tento jev se u huskyů objevuje poměrně často. Vědci doufají, že další výzkumy genu i chromozomu jim pomohou pochopit, kde se modré oči u savců vzaly a jaký byl evoluční smysl této mutace.

Heterochromie u huskyho

Aaron J. Smith, hlavní autor výzkumu, uvedl, že hlavním úspěchem práce je právě schopnost získat pro vědu důležité informace z komerčních – vlastně spotřebitelských databází.

Kde se vzal husky?

Huskyové pochází ze Sibiře, kde se objevili už v pravěku. Jako první je chovali místní kmeny Čukčů, které sídlily u řeky Kolyma. Pro tyto kočovníky představoval nejen zvíře lovecké, ale také hlídací a tažné. Když se do těchto nehostinných oblastí dostali poprvé evropští obchodníci s kožešinami, rychle pochopili, jak výhodné vlastnosti toto psí plemeno má.

Díky nim se husky dostal na přelomu 19. a 20. století do Ameriky, kde se rychle rozšířil. Díky jeho unikátním vlastnostem byl používán nejen pro tažení saní, ale dnes i v záchranné a pátrací službě.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.