Logo
Vytisknout stránku

Udělala si z vašeho motoru domeček kuna? Poradíme, jak na ni (autojournal.cz)

Je chladné podzimní ráno, teploměr ukazuje dva stupně nad nulou a vaše auto stojí za plotem. Vytahujete klíček, odemykáte, už teď se těšíte, až si v autě zatopíte… a najednou nic.

Statování nereaguje. Co se děje? Kde se stala chyba? Kladete si otázky. Odpověď najdete blíž, než si myslíte. Chlupatý návštěvník, v podobě hnědého roztomilého zvířátka, se zabydlel v teple vašeho motoru a zanechal tam také pořádnou paseku. Kuny mají rády teplo. To je všeobecně známý fakt. Už zdaleka není pravidlem, že by se vyskytovali jen na vsi a v odlehlých částech města, čím dál častěji je můžete potkat i v centru. Tento nevítaný host vám může rozkousat kabely chladícího a brzdového systému nebo kompletně zničit termoizolační tkaninu. Při tomto odborném kuním zásahu se už v autě nezahřejete a hlavně ani nenastartujete. Nepříjemné na tom celém je, že po kuně těžko můžete vymáhat finanční odškodnění. Oprava v servisu vás tak vyjde na nemalé peníze, to ovšem záleží na rozsahu poškození.
Radostnou zprávu pro vás nemáme. Na kuny neúčinkuje 100% nic. Jedinou stoprocentní věcí je garáž. Pokud garáž nemáte, nezoufejte a do boje s nimi se určitě vydejte. Nejjednodušší formou, a také formou rezignace cokoli proti kuně dělat, je se proti kuně pojistit. I když vám zvířátko sežere půlku motoru, pojišťovna za vás vše uhradí, což je příjemný benefit, avšak pozor, pojištění proti kunám se nenachází v základním balíčku pojištění, musíte si jej vybrat nad rámec. Připojištění se pohybuje okolo 500 korun, každá pojišťovna to má ale jinak. My bychom raději, kbychom toto pojištění nemuseli uplatňovat. Důrazně vás upozorňujeme, že chytání a zabíjení kun je nezákonné! Tento nápad okamžitě smeťte ze stolu.
Pojďme se raději podívat na lidové rady, jak se pokusit zabránit kuní spoušti. Uvádí se, že se kuny bojí psů a lidí. Nejjednodušší formou, jak to opravdu zjistit, je umístit do prostoru motoru chomáč psích chlupů, anebo si lidově řečeno nechat označkovat auto psem. Stejně tak můžete využít lidské vlasy. Pach chlupů či vlasů by měl kuny odradit. Mějte na paměti, že tyto dvě věci byste měli umístit někam do bezpečného prostoru motoru, neboť vlasy jsou vysoce hořlavé, tak abyste si nezadělali na větší problém, než je kuna, shořelý motor vás vyjde přeci jen na trochu více peněz.
Je známé, že kuny se vyhýbají místům, která jsou silně aromatická. Zkuste pokapat místo petrolejem, octem, savem, popřípadě to nakapejte na kapesník a umístěte do strategických míst kolem motoru. Éterické oleje nedoporučujeme používat, neboť jejích trvanlivost je malá – rychle vyprchají. Stejně tak si v obchodu můžete zakoupit sprej odpuzovač kun, jeho pořízení vyjde něco kolem sto padesáti korun. Sprej rovněž obsahuje látky, které kunám nevoní. Použití je jednoduché, stačí nastříkat na motor a po pár týdnech znovu aplikovat. Pokud kuna už ve vašem motoru byla, je dobré ho nejdříve umýt, abyste odstranili veškeré její pachové stopy a pak teprve postříkat sprejem.
Trochu dražší investicí do boje s kunami je pak plašička. Cena se pohybuje okolo 800 korun, zaleží, kde a jakou koupíte. Postup je stejný, je třeba nejdříve zbavit motor veškerých pachových stop a teprve poté instalovat k autobaterii, odkud je plašička napájená. Na trhu lze nalézt různé druhy a v obchodě vám s výběrem poradí.
Nezapomeňte na fakt, že kuny jako ostatní zvířata jsou chytrá. Brzy poznají, že nebezpečí, která jste na ně nastražili, nejsou zas tak nebezpečná, jak se na první pohled může zdát a jejich invaze za teplým pelíškem bude pokračovat. Bude třeba přistoupit k razantnějším krokům. Ty spočívají například v elektrickém ohradníku, ale pozor, nesnažíme se kunu usmažit na grilu. Nejlepším řešením je kombinovat více možností dohromady, čímž se zvýší pravděpodobnost úspěchu.
Jak vidíte, možností je spousta, která bude vyhovovat vám, je otázkou. Někomu pomůže všechno a někdo už přemýšlí, kde si postaví garáž, neboť na jeho kunu nezabírá vůbec nic. Pokud máte nápad nebo osvědčený tip, jak se kuny zbavit, podělte se s námi i ostatními!

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.