Přihlásit

ÚS vyhlásí, jak rozhodl o nových pravidlech v národních parcích (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 2. října - Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí nález důležitý pro fungování národních parků. Skupina senátorů navrhla zrušit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která zavedla nová pravidla pro parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Podle senátorů přibylo zákazů, navíc je novela v mnoha bodech neurčitá a otevírá prostor pro libovůli při interpretaci. Novela byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana, jehož veto Sněmovna přehlasovala, i Svazu obcí Národního parku Šumava, podle kterého zákon zapomíná na lidi žijící na území parků.

Skupina 25 senátorů navrhla zrušit buď celou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, anebo aspoň některá ustanovení. Týkají se právního vymezení národních parků a jejich zakládání, dále ochranných podmínek, klidového území a zónování národních parků. Senátoři zpochybnili také nová pravidla fungování rad národních parků a ustanovení popisující hospodaření s lesy a pozemky.

Senátoři mají výtky i ke způsobu přijetí novely, která aktualizovala či stanovila mnoho důležitých pravidel a rovnou podle nich národní parky znovu vyhlásila. Tři z nich totiž byly v minulosti ustaveny jen nařízením vlády. Zákonodárci tak obešli proces zpracování návrhu na vyhlášení parku ministerstvem životního prostředí s následnými připomínkami obcí, krajů a vlastníků dotčených nemovitostí. Podle senátorů tak novela zasáhla do práva na samosprávu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.