Přihlásit

Na záběrech z fotopasti se prohánějí letošní mláďata vlků. Vlčí smečka se na Dokesku rozmnožuje pátým rokem (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kontrola fotopastí na sklonku léta přinesla zoologům a ochráncům přírody překvapení. Na záběrech se prohánějí letošní mláďata vlků. Je jich minimálně pět – vlčí smečka se v území rozmnožila prokazatelně pátým rokem po sobě. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny spolu s Hnutí DUHA.
„Zářijová kontrola potvrdila, že se vlčí smečka na Dokesku opět rozmnožila," říká Ladislav Pořízek, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. "Zajímavé je, že i v oblasti vlčího teritoria je po tolika letech stále přemnožená zvěř působící nemalé škody na zemědělských kulturách i v lese. To se týká hlavně prasat divokých, daňků a srnců, ačkoliv právě ti jsou převažující potravou vlků.“
Až do poloviny letošního léta byli vlci v okolí Ralska zachycováni fotopastmi velmi zřídka a především jednotlivě, maximálně se najednou fotila tři zvířata. První záběry vlčat pocházejí z 30. července. Dospělý vlk s pěti letošními vlčaty kolem fotopasti prošel koncem srpna. Mláďata se rodí po 59 až 63 denní březosti, většinou v dubnu nebo v květnu. Ve věku šesti týdnů se s dospělými vzdalují až několik kilometrů od doupěte a v přibližně v této době také přestává vlčice mladé vlky kojit.
První rozmnožování vlka obecného se podařilo v oblasti Ralska doložit v roce 2014, šlo tehdy o první rozmnožování výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka smečky přišla z německého vlčího teritoria, asi 70 km vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem a Zhořelcem. Od té doby jsou přírůstky zaznamenávány každoročně.
Mladí vlci dospívají v jednom až druhém roce života a postupně smečku opouštějí – hledají si nová teritoria, proto počet vlků v jednom vlčím teritoriu neroste exponenciálně.
Zajímavostí je i zachycení nepůvodního psíka mývalovitého jednou z fotopastí, a to v místech, kde se v současnosti pohybuje velmi často i vlčí smečka s vlčaty.
„V monitoringu šelem nám výrazně pomáhají dobrovolníci, s blížící zimou návštěvy v terénu zesílí, během podzimu organizujeme semináře pro nové zájemce, "říká Miroslav Kutal, expert na velké šelmy Hnutí DUHA a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně. "Předběžné výsledky analýz z trusu, kteří dobrovolníci sbírají, ukazují, že vlci se živí především volně žijícími jelenovitými a divokými prasaty. Lesníkům a myslivcům tak vlci pomáhají regulovat stavy přemnožených kopytníků.“


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.