Přihlásit

Medvěd na Vsetínsku potrhal ovce a zničil včelí úly (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 30. září - Medvěd v noci na dnešek potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. Zlomil tam také třešeň, škoda je celkem 23.000 korun, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Je pravděpodobné, že jde o medvěda, kterého lidé v polovině září viděli na Vsetínsku a na Zlínsku, k lidským obydlím ho před zimou láká bohatá úroda ovoce. Na výskyt medvěda a roztrhané ovce dnes upozornili na svém facebookovém profilu vsetínští městští strážníci.

"Přijali jsme také druhé oznámení o poničených úlech a ohradách pro ovce v Bystřičce na Vsetínsku," uvedla Kozumplíková. Oba případy policisté prověřují.

Medvědi se podle odborníků potřebují před zimou vykrmit, proto sestupují z lesů do ovocných sadů. Výskyt medvěda v česko-slovenském pohraničí je však běžný. Zooložka Dana Bartošová z regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm dnes ČTK řekla, že se v oblasti pohybují asi dva medvědi.

"Poškození mají nárok na náhradu škody, jsme teď na místě a dělali jsme šetření o původci škody," uvedla Bartošová. Událost podle ní souvisí také s rozptýleným osídlením Valašska. "Medvěd si troufne k osamoceným chalupám, to byl i případ Horní Jasenky," uvedla zooložka.

Lidé pohybující se v lesích by si podle jejích slov měli dát pozor a neprocházet například houštím. Chovatelé by nyní měli lépe zabezpečit svá hospodářská zvířata, zavírat je na noc či použít ohradníky.

Medvědi se nyní podle ní budou zřejmě ještě v oblasti pohybovat a hledat si potravu až do začátku zimy. Na slovenské straně je podle ní výskyt medvědů mnohem častější.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.