Přihlásit

Myslivci: Uzavřít les? Všemi deseti (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v jihomoravském příhraničí vítají návrh omezit vstup do lesa. Lidé podle nich ruší zvěř, která pak mění své chování.

Jižní Morava
Zajít si na houby nebo na procházku do lesa možná nebude tak snadné. V dílně ministerstva zemědělství se rodí plán, jak zvířatům zajistit potřebný klid. Zakázat lidem do určitých míst vstup zvažuje šéf resortu v demisi Jiří Milka. Myslivci z jihomoravského příhraničí to vítají. "Zvířata jsou ve stresu. Pak okusují stromy a způsobují škody," řekl Jiří Dušek z Vranova nad Dyjí na Znojemsku.
Návštěvníci lesa podle mnohých zvířata čím dál více ruší a zapříčiňují změny v jejich chování. Týká se to třeba jelenů nebo srnců.
"Zvěř se pak nekontrolovatelně přesouvá do různých oblastí. Je to katastrofa," reagoval myslivec Ivan Racek z Podivína na Břeclavsku.
Ministr Milek navrhl vytvoření klidových zón, které běžně fungují například v Rakousku. Po jejich zavedení by lidé do některých lokalit ve vybranou dobu nemohli vstoupit. Třeba v noci. "Důležité je najít přijatelný kompromis mezi vlastníky pozemků, hospodáři, uživateli honiteb a návštěvníky lesa. Hlavním důvodem je vytvořit přijatelné podmínky pro ostatní živočichy," uvedli úředníci z tiskového odboru ministerstva zemědělství.
K takovému řešení se přiklání také myslivec Jiří Otáhal z Kostelce na Hodonínsku. "Se zákazem souhlasím všemi deseti. Zvířat ubývá, za chvíli se budou děti chodit do zoo dívat na bažanty a králíky," poukázal Otáhal.
Problém podle něj představují hlavně majitelé psů, k čemuž se přiklání i myslivec Ladislav Kubíček z Hostěradic na Znojemsku.
"Většina lidí nechá běhat psa na volno, ten pak štěká a ruší zvěř," upozornil. Myslivci jsou si jistí, že i když jde zatím o návrh, uskutečnit se dá. "Les pak můžeme hlídat my, stejně se tam pohybujeme," navrhl Kubíček.
Názory ostatních návštěvníků lesů už tak jednoznačné nejsou. Pavel Mančík z Hovoran na Hodonínsku nevidí na procházkách nic špatného. "Pokud se člověk chová slušně, nemluví nahlas a neodhazuje odpadky, nemůže se nic stát lesu ani zvěři," je přesvědčený Mančík.
S omezením naopak souhlasí Michaela Novotná z Břeclavi. "Procházet se v lese je sice hezké, ale pokud tím ruším zvířata, raději tam nepůjdu. Slušný člověk to pochopí," namítla žena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.