Přihlásit

Pracovníci Lesů ČR na Frýdecko-Místecku vypustili 16 tetřevů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krásná (Frýdecko-Místecko) - Pracovníci Lesů ČR vypustili do přírody na Frýdecko-Místecku dalších 16 kriticky ohrožených tetřevů. Odchovali je ve speciální tetřevně umístěné pod vrcholem Travného. Další dva ptáky lesníci vypustí v říjnu. Cílem projektu je obnovit zdecimovanou tetřeví populaci v Beskydech. Novináře o tom informovala mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Dnes byla navíc podle ní v části Beskyd vyhlášena takzvaná tetřeví oblast. V lokalitě se tak třeba omezí těžba, aby ptáci měli klid.

Odchovna tetřevů v Beskydech funguje od roku 2017. Postavena byla za 18 milionů korun. Vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova a vlastní dřevěná odchovna s venkovní kovovou voliérou. Do ní lesníci před lety umístili chovné hejno, dovezené k nám z Polska.

Loni vypustili prvních pět ptáků, letos dalších 16 a dva ještě mají v plánu. Hlášená pozorování potvrzují, že se ptákům ve volné přírodě daří přežít. "Máme celkem 15 ověřených pozorování. Poslední z května. To je pro náš chov dobrá zpráva," uvedl lesní správce Tomáš Peka.

V budoucnu by se tetřevům v Beskydech mělo dařit ještě lépe. Lesníci společně s CHKO Beskydy dnes v části pohoří vyhlásili tetřeví oblast. Zahrnuje téměř 1000 hektarů pozemků od Malého polomu až po prales Mionší. Lesníci se v této oblasti budou řídit jinými pravidly hospodaření. "Na tomto území bude od 1. prosince do 15. června klidový režim," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Pospíšil. V tomto období se budou podle něj v oblasti provádět jen nejnutnější práce, jako opravy plotů a zalesňování. "Těžit se nebude. Tetřevi potřebují klid," řekl.

Kriticky ohrožený tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2140 gramů - než samečci, kteří váží kolem 4800 gramů. I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře, a to i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké, se k nim přiblížit, nebo je vůbec spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, i v době tokání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.