Přihlásit

Rezervace v Milovicích slouží i přírodovědcům (prahatv.eu)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bývalý vojenský prostor v Milovicích jen vzkvétá. Potvrzují to i členové Akademické rady Akademie věd České republiky, kteří se do prostoru přijeli podívat. Vědci byli sami překvapeni tím, jak dobře je prostor využit a slibují si do budoucna bohaté věděcké využití.

270 hektarů půdy, na které se do roku 1991 proháněly tanky a další vojenská technika, je teď doslova přírodní laboratoří. Domov tady našly 3 původní druhy kopytníků, které tady žily. Do budoucna by se jejich plocha mohla ještě rozšířit.

"Ve spolupráci se Středočeským krajem bychom chtěli tu rezervaci rozšířit na většinu těch ploch, které nejsou zarostlé lesem tak, aby se podařilo dlouhodobě chránit ty druhy, které jsou tu vzácné," řekl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Plochu obývá na 80 koní divokých, 20 zubrů a zhruba stejný počet praturů. Ti mimo jiné pomáhají chránit další druhy zvířat i rostlin. To kvituje vedení Akademie věd ČR, které se do rezervace přijelo podívat. O přírodní prostor se už zajímají vědečtí pracovníci.

"Oni tady získávají spoustu speciálních poznatků pro své obory, ať už je to zmíněná entomologie, botanika, ekologie a vlastně i otázky, které souvisí se změnou klimatu a podobně. To území tady je nesmírně cenné, takže v tomto smyslu oni získávají unikátní poznatky, které by velmi těžko získávali někde jinde," řekla Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR.

Správci rezervace už ke kopytníkům nebudou přidávat další druhy větší zvěře. Podle nich zvířata vytvářejí vhodné podmínky k tomu, aby se do rezervace samy vracely některé menší druhy zvířat. Fotopast už dokonce na tomto území zachytila i vlka. Kraj si celý projekt pochvaluje a bude ho nadále podporovat.

"Teď jsme mu přidělili další 2 miliony korun na provoz. Nejsou to poslední peníze v návrhu. Do konce roku bychom ještě chtěli přidělit další 2 miliony, protože ta agenda je rozsáhlá, je potřeba ty finance shánět," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Z těchto peněz organizace vyplácí platy pracovníkům, kteří se o rezervaci starají. Slouží také jako potřebný fond pro případné opravy ohrad a podobně. Samotná zvířata téměř nic nestojí. Mají vhodné podmínky k tomu, aby přežila bez lidské pomoci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.