Přihlásit

Barokní zámek zničil oheň, zbyly jen obvodové zdi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Proč památka v Dubí shořela, není zatím jasné.

DUBÍ

Jen obvodové zdi zbyly po úterním nočním požáru z loveckého zámečku Dvojhradí v dubské části Mstišov. Barokní budova zapsaná na seznamu kulturních památek byla i s přilehlou oborou oblíbeným turistickým cílem na Teplicku.
„Shořela střecha objektu a byli jsme nuceni strhnout i části obvodových stěn,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Plameny budovu pohltily kolem druhé hodiny ráno. Požár likvidovalo sedm hasičských jednotek, z toho pět dobrovolných.
Zámeček sloužil jako restaurace, pořádaly se v něm uzavřené společenské akce, jako jsou svatby, oslavy narozenin či promoce. V patře se nacházel sál pro pětapadesát lidí. „Neměli jsme hlášeno, že by se v hořícím objektu někdo nacházel,“ poznamenal Rudolf s tím, že zranění neutrpěl ani žádný ze zasahujících hasičů.
Příčiny a okolnosti požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů a policie. Včera dopoledne podle mluvčího teplické policie Daniela Vítka probíhalo ohledání požářiště.
Škoda je předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Protože se ale jednalo o kulturní památku, může být tato částka ještě vyšší.
Lovecký zámeček v oboře nechal pro svou manželku postavit někdy v letech 1702 až 1703 hrabě František Karel Clary-Aldringen. V roce 1974 byla památka zrekonstruována a kolem ní vybudována dvacetihektarová obora, ve které žijí například jeleni, srnci, daňci a divoká prasata. Ji oheň nezasáhl.

Vladimír Vacula

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.