Přihlásit

Šéf zpracovatelů: Kontroly masa na mor bych zdůvodnit nedokázal (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 25. září - Plošný příkaz ke kontrolám vepřového masa z Polska a Belgie kvůli africkému moru prasat, o kterém uvažuje ministerstvo zemědělství, by byl podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny těžko zdůvodnitelný. Podle něho Evropská unie totiž obecně volá po regionalizaci, což znamená posuzování rizik v rámci menších území, než jsou celé státy. Situace v Belgii je navíc podle něj podobná jako v ČR, kdy se choroba nedostala do komerčních chovů. Ministerstvo dnes uvedlo, že plošné kontroly na dovozové maso kvůli riziku choroby zvažuje.

"Kdybych byl na židli ministra zemědělství nebo ředitele Státní veterinární správy, tak bych neuměl takové opatření odůvodnit," řekl ČTK Katina. Polsko je totiž ohromné území. A podle principu regionalizace by se na něj nemělo dívat jako na stát zasažený morem prasat, ale spíše by se měly sledovat ochranné zóny, které jsou na severovýchodě státu, dodal.

Kontroly masa by mohly navíc znamenat i zdržení dodávek do obchodů. "Každé zdržení dodávky je problematické, protože dodavatel například v pondělí v 10:00 přijede na centrální sklad, maso je zkontrolováno z pohledu kvality a je ihned připravováno pro závoz na obchody. Některé obchody, které jsou blízko skladu, dostávají maso přitom ještě ve večerních hodinách a další obchody pak v ranních hodinách následující den," sdělil ČTK mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Řetězec Globus dnes ČTK sdělil, že problém by neměl, protože bourá maso pouze z českých jatek z Českého Brodu a Bučovic. "Předpokládáme tedy, že zmíněná kontrolní opatření by se nás, potažmo našich zákazníků, nijak nedotkla," uvedla mluvčí Rita Gabrielová.

Ministerstvo zemědělství dnes uvedlo, že zvažuje povinnost otestovat veškeré dovozové vepřové z evropských zemí, kde se vyskytuje africký mor prasat. Jde hlavně o Polsko a Belgii. Tyto státy byly podle údajů Českého statistického úřadu za uplynulý rok do konce července třetím a čtvrtým největším importérem tohoto masa do Česka. Povinnost by se nevztahovala na tepelně upravené produkty, protože teplo virus zabíjí.

Nemoc se může přenášet skrze divoká prasata nebo například infikované potraviny. Na lidi se nemoc nepřenáší. Pokud se choroba dostane do chovů prasat, musí se vybít.

Belgie podle ministerstva v polovině září potvrdila výskyt nákazy u divočáků v blízkosti francouzských a lucemburských hranic, Maďarsko minulý týden oznámilo nález nakaženého odloveného divočáka 20 kilometrů od hranic se Slovenskem. "Vážná je situace v sousedním Polsku, a zejména také v Rumunsku, kde začátkem září počet ohnisek v chovech domácích prasat překročil 800. Koncem srpna se nákaza dostala i do Bulharska," dodal úřad.

Nařízení by podle ústředního ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda mohla platit prakticky od začátku října. "Tento termín není ještě definitivní, je předmětem jednání a mohl by být ještě posunut," sdělil ČTK Semerád.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Do konce srpna bylo v Evropě nahlášeno 4800 případů nákazy divoce žijících prasat a jedinců žijících v domácích chovech. Představuje to nárůst o 700 případů v porovnání s celým předchozím rokem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.