Logo
Vytisknout stránku

Policie odložila případ otrávených návnad na Broumovsku (ČTK)

Náchodská policie nezjistila, kdo nakladl letos v únoru otrávené návnady na pastvinách na Broumovsku. Případ odložila, informovala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Ochranáři mají podezření, že útok cílil na vlky, kteří se na Broumovsku objevili v roce 2015 po 200 letech. Důkazy pro to ale nejsou. Od té doby vlci zadávili desítky ovcí a zvěře a někteří chovatelé lobovali za jejich odstřel. Vlk ale patří mezi přísně chráněné druhy.

Na Broumovsku někdo nastražil uhynulou zvěř s obsahem jedu na hlodavce. Policisté na základě návnad ani nezaznamenali žádná otrávená zvířata. "Policisté prověřili přijaté trestní oznámení o nálezu uhynulé ovce s vloženými otrávenými návnadami jako podezření ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a po prošetření jej odložili. V průběhu šetření jsme si vyžádali provedení odborných expertiz z oblasti toxikologie a ochrany přírody a ohrožených druhů," uvedla Prachařová. Získá-li policie nové poznatky, může zahájit trestní stíhání.

Trestní oznámení podala Správa CHKO Broumovsko, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR.

"V mrtvých ovcích byl umístěn jed, to může být samozřejmě rizikové pro všechna zvířata, která s tím přijdou do kontaktu. Bylo podezření, že to bylo úmyslně nastraženo na vlky a krkavce," řekla v pátek mluvčí agentury Karolína Šulová.

Kladení návnad odsoudili zástupci Hnutí Duha, kteří vlky monitorují. "Nejde jen o to, že se někdo chce vypořádat s predátorem, který mu chodí na ovce, ale může dojít také k otrávení psů, nemluvě o dravcích, liškách a tak dále," řekl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Podle něj kolují po Broumovsku zvěsti o nelegálním odstřelu vlků. "Někteří chovatelé říkají, že viděli fotografie vlků, kteří měli být (na Broumovsku) zabiti, ale jestli je to pravda, nevíme. Údajně k tomu mělo dojít začátkem letošního roku. Jsou to nepodložené informace, důkazy chybí. Každopádně nemáme indicie, že by vlci z Broumovska zmizeli," dodal Kutal.

Podle stopaře vlků Jana Korandy, který se monitorování vlků na Náchodska a okolí dlouhodobě věnuje, je ale jejich výskyt menší než dříve. Nejpozději koncem roku 2017 došlo prý k posunu vlčí smečky z Broumovska do nedalekých Vraních hor. I tam již byla potvrzena reprodukce vlků. Předpokládá se, že asi dva vlci z původní broumovské smečky zůstali v oblasti Broumovských stěn.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.