Přihlásit

Nahrajte hlas jelenů a pomozte je zachránit (ČRo-dvojka.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropští jeleni jsou v ohrožení. Po kontinentě se pohybují tlupy původně asijského jelena sika, který se s evropským jelenem kříží. Plíživé hybridizace si zpočátku nevšimli biologové ani myslivci, odhalit křížence evropských a asijských jelenů není snadné. Projekt „Hlasy jelenů“ se nyní snaží původní evropskou populaci jelenů zachránit. Přidat se můžete i vy!

Asijští jeleni se do Evropy dostali před více než 150 lety jako okrasa obor a původně nikdo nepředpokládal, že by se drobní sika mohli pářit s evropskými obry. Vždyť jelen evropský může vážit až 240 kg, zatímco sika jen do zhruba 140 kg (poddruh sika Dybowského).
Odborníci z mezidruhového křížení nadšení rozhodně nejsou. „Čelíme plíživé katastrofě, která spočívá v tom, že křížením dvou druhů ty původní vymizí,“ upozorňuje v Meteoru Luděk Bartoš z Výzkumného ústavu živočišné výroby.
První jelen sika se do Evropy dostal v roce 1860 a už v roce 1884 v Irsku odhalili prvního křížence. Dnes je tamní populace jelenů zcela hybridizovaná, už není možné poznat, kdo je kdo. U nás se začal jelen sika japonský a jelen sika Dybowského chovat na přelomu 19. a 20. století v oborách na Plzeňsku. Asijští jeleni si postupně nacházeli cestičku z uzavřených ohrad a rozutekli se po celé republice. Křížení je celkem běžné a problém narůstá.
Tak jako už mnohokrát v minulosti, i v tomto případě můžou pomoci věrní posluchači Meteoru. První ročník záchranné akce proběhl už loni, nyní vyhlašujeme jeho pokračování! Letos si organizátoři připravili pro aktivní hledače jeleních zvuků soutěž. Více se dozvíte na stránkách projektu Hlasy jelenů.
Stačí jít do přírody, třeba do obory, kde víte, že jeleni žijí, nebo kamkoli jinam, kde víte o jejich výskytu, a nahrát je. Právě teď na začátku podzimu je to ideální, protože nastává doba říje. Cílem projektu je shromáždit co nejvíce zvukových nahrávek říjných samců a následně je použít k mapování výskytu kříženců.
Jelen evropský troubí hlubokým hlasem, zatímco jelen sika spíše jakoby píská. Zvukové projevy obou druhů jelenů se velmi liší. Rozeznat křížence podle hlasu už ale tak snadné není. Pomůže s tím speciální software.
„Hlas jelena sika je velice monotónní ve srovnání s jelenem evropským. Taky záleží, z jaké vzdálenosti to slyšíte. Pískání siky je slyšet velice daleko. Teprve když se přiblížíte, zjistíte, že to není jen pískání, ale i takové mrmlání a mektání. Při akustické analýze potom zjistíte, že je tam spousta dalších detailů, které vůbec uchem nerozeznáme,“ uzavírá Luděk Bartoš.
Nahrávejte jeleny nebo napište, kde jste je slyšeli!
Pokud víte, kde troubí jeleni, napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Jestli máte možnost jejich hlasy nahrát, udělejte to a nahrávku nám pošlete opět na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně přímo do databáze Hlasy jelenů. Nahrávky ideálně 2 až 3 minuty dlouhé. Nezapomeňte uvést přesné místo a čas nahrávání. Děkujeme.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.