Přihlásit

Rizikové měsíce přichází: 7 rad, jak předejít a co dělat, když srazíte srnku nebo kance (blesk.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Říjen až prosinec je podle motoristických odborníků z ÚAMK období, kdy hrozí nejvyšší riziko střetu se zvěří. Těch každoročně přibývá, před dvěma roky jich bylo takřka devět tisíc! Nejčastějšími místy, kde se řidič střetne se zvěří, je Středočeský, Karlovarský a Moravskoslezský kraj a Vysočina. Máme pro vás 7 rad, co dělat, když vám vběhne srna nebo divočák do cesty…

V úsecích, kde silnice protíná les, a v podobných místech, snížit rychlost z povolených 90 km/h na 80 km/h, ale raději ještě méně. Budete tak mít větší šanci včas zareagovat, střetu se zvěří se vyhnout, dobrzdit a podobně.

Vhodně používat dálková světla, která zvěř oslní a doslova uprostřed silnice „zkamení“ a místo aby odběhla, zůstane stát. Proto je lepší přepínat na potkávací světla. Když už je zvěř na dohled, zvolte pro vyplašení místo světel klakson.

Pamatujte na to, že zvěř žije ve stádech a většinou se tak pohybuje ve skupinkách. Takže po přeběhnutí první srny můžete ve většině případů očekávat, že za ní vyrazí další. První zvíře na cestě je tedy velkým varováním.

Při nevyhnutelném střetu s velkým zvířetem, jako je srna, jelen nebo i divoký kanec raději volit přímý střet s ním, nikoliv stržení volantu. Snaha vyhnout se zvěři může znamenat, že vůz narazí do stromu, spadne ze stráně, zapadne do příkopu… Všechny tyto havárie budou mít zjevně větší následky než přímý střet se zvěří.

Takže držte volant pevně ve směru jízdy, snižujte rychlost bržděním a očekávejte náraz.

Po střetu postupovat jako při běžné havárii – po zapnutí výstražných světel musí řidič vystoupit na silnici oblečen do výstražné vesty a postavit na ni výstražný trojúhelník. Z bezpečného místa pak nahlásit případ policii, která uvědomí místně příslušné myslivecké sdružení pro likvidaci či dohledání zvěře.

Poslední rada, rozhodně si do kufru nedávat sraženou zvěř. Už jen dva bažanti totiž mají podle hodnotového sazebníku cenu vyšší než 5 000 Kč, a tudíž jde v takový okamžik o pytláctví. Pokuta 2000 Kč je ten nejmírnější trest, který vás může za takové počínání čekat.

Zvíře je volně žijící, a my jsme ho srazili. Tím pádem nemůžeme očekávat, že nám někdo, jako například myslivecké sdružení hospodařící v daném revíru, uhradí škodu. Naopak může se dokonce stát, že po vás myslivecké sdružení bude požadovat náhradu škody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.