Logo
Vytisknout stránku

Lákadlem víkendu jsou památky (Berounský deník)

Střední Čechy – Nechat si ujít byste neměli program na některém z hradů či zámků, radí před víkendem Lucie Vurbsová ze Středočeské centrály českého cestovního ruchu. Třeba zámek Žleby na Kutnohorsku láká dnes i zítra na noční prohlídky nazvané Osmičky mocné i nemocné – zde je nutná rezervace – a nedaleká obora zase během víkendových odpolední patří přikrmování bílých jelenů i ukázkám přeletů dravců a sov.
Na výběr je ale celá řada dalších akcí. Zřícenina hradu Točník patří královskému vinobraní. Milovníky básní zase na počátku víkendu zlákají Kralupy nad Vltavou, kde se koná festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy. Až do počátku října lze zavítat do výstavní síně Ludvíka Kuby v Poděbradech, která nabízí konfrontaci sochařské tvorby Stefana Milkova a maleb Pavla Formana.
Již s předstihem se o nadcházejícím víkendu uskuteční svatováclavské slavnosti v okolí Prahy. V sobotu je hostí třeba Dolní Břežany, ale i Davle nebo zřícenina hradu Okoř.
I pro příští týden, kdy lze vzhledem ke státnímu svátku připadajícímu na pátek počítat s prodlouženým víkendem, se chystají slavnosti spjaté s připomenutím svatého Václava. Nejvelkolepější bude tradičně Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
Václavovo jméno nesou třeba také slavnosti v Kutné Hoře – a tato přehlídka kultury v podání místních kumštýřů spojená i se staročeským trhem vstoupí již do 25. ročníku. Světce připomene třeba také posvícení ve Stochově s hudebním programem od dechovky po rock.
Tradicí jsou historické slavnosti s vinobraním v Karlštejně, jež se během posledního zářijového víkendu budou na hradě i v podhradí odehrávat již po dvaadvacáté; vinobraní však nabídne i zámek v Domousnici na Mladoboleslavsku. Lákat na zážitky pro více smyslů naráz budou Žleby oživené zámeckou kuchyní plnou dobrot – a nejen oči, ale i uši potěší akce Světla v parku u zámku ve Vlašimi.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.