Logo
Vytisknout stránku

Prasečí mor v Rumunsku. Česko přijímá ochranná opatření (deník.cz)

Státní veterinární správa (SVS) získala informace z Rumunska o šíření nákazy afrického moru prasat (AMP) v domácích chovech především v regionu Tulcea na východě Rumunska. Od desátého června letošního roku se africký mor prasat rozšířil o 195 ohnisek, nejčerstvěji také v chovu s téměř 44 tisíci prasaty domácími. Vzhledem k dynamické nákazové situaci nařídila SVS vyšetřovat zásilky vepřového z Rumunska směřující do ČR.

„V souvislosti se zhoršující se situací s africkým morem prasat v Rumunsku jsem požádal Státní veterinární správu, aby okamžitě přijala veškerá opatření, která zamezí šíření této nákazy do České republiky, v případě zájmu jsme zároveň připraveni rumunským partnerům nabídnout i naše zkušenosti z eradikace nákazy,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Od začátku roku bylo v České republice přijato sto tun vepřového masa z Rumunska. V červnu to byly dvě zásilky mražených ořezů v celkovém množství 44,5 tuny, které stále ještě mohou být na českém trhu. V červenci zatím nemá SVS nahlášenou žádnou zásilku. K potvrzení nákazy AMP u zmíněného velkého komerčního chovu došlo až na základě vyšetření na jatkách, kde byla prasat poražena.
„Už rok se snažíme zlikvidovat africký mor u prasat divokých na Zlínsku, je to skutečně naše nejvyšší priorita. Proto SVS bude nyní vepřovému masu z Rumunska věnovat zvýšenou pozornost a zásilky budou vyšetřovány na přítomnost DNA viru afrického moru prasat,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.