Přihlásit

Prasečí mor v Rumunsku. Česko přijímá ochranná opatření (deník.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa (SVS) získala informace z Rumunska o šíření nákazy afrického moru prasat (AMP) v domácích chovech především v regionu Tulcea na východě Rumunska. Od desátého června letošního roku se africký mor prasat rozšířil o 195 ohnisek, nejčerstvěji také v chovu s téměř 44 tisíci prasaty domácími. Vzhledem k dynamické nákazové situaci nařídila SVS vyšetřovat zásilky vepřového z Rumunska směřující do ČR.

„V souvislosti se zhoršující se situací s africkým morem prasat v Rumunsku jsem požádal Státní veterinární správu, aby okamžitě přijala veškerá opatření, která zamezí šíření této nákazy do České republiky, v případě zájmu jsme zároveň připraveni rumunským partnerům nabídnout i naše zkušenosti z eradikace nákazy,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Od začátku roku bylo v České republice přijato sto tun vepřového masa z Rumunska. V červnu to byly dvě zásilky mražených ořezů v celkovém množství 44,5 tuny, které stále ještě mohou být na českém trhu. V červenci zatím nemá SVS nahlášenou žádnou zásilku. K potvrzení nákazy AMP u zmíněného velkého komerčního chovu došlo až na základě vyšetření na jatkách, kde byla prasat poražena.
„Už rok se snažíme zlikvidovat africký mor u prasat divokých na Zlínsku, je to skutečně naše nejvyšší priorita. Proto SVS bude nyní vepřovému masu z Rumunska věnovat zvýšenou pozornost a zásilky budou vyšetřovány na přítomnost DNA viru afrického moru prasat,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.