Přihlásit

Migrační koridory na Frýdecko-Místecku (Týdeník Frýdecko-Místecko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Migrační koridory pro velké savce jako rys ostrovid, vlk obecný, medvěd hnědý, jelen lesní, los evropský jsou v krajině vymezovány za účelem zajištění alespoň minimální průchodnosti krajiny nejen pro tyto velké savce, ale i pro ostatní druhy živočichů.
Jsou vymezovány v místech, která jsou v současnosti v krajině stále ještě průchozí, přičemž se často jedná o poslední možnosti, kudy mohou velcí savci projít. "Tyto koridory byly vymezeny jako takzvané dálkové migrační koridory odbornou státní organizací - Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR," řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.
Zároveň dodala, že snahou je stabilizovat tyto koridory v rámci územních plánů, a tím zajistit jejich základní ochranu.
Hlavním požadavkem je, že v nich nesmí být povolovány žádné záměry, které by snížily jejich funkci, tj. migrační prostupnost. Jedná se především o novou souvislou obytnou zástavbu, silnice, ploty, průmyslové areály a dále aktivity, které by ve svém důsledku přinesly zvýšení frekvence přítomnosti člověka v daném území. V rámci okresu Frýdek-Místek je vymezeno několik tras těchto dálkových migračních koridorů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.