Přihlásit

Svatohubertská slavnost na hradu Valdštejn 2018 (nasepojizeri.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Městský úřad Turnov v sobotu 29. září 2018 od 13 hodin pořádá již sedmý ročník Svatohubertské slavnosti na hradu Valdštejn.

Svatohubertská slavnost je určená pro nejširší mysliveckou a občanskou veřejnost všech věkových kategorií. Smyslem této slavnosti je osvěta a propagace myslivosti jako činnosti ve vztahu k volně žijící zvěři, spolková občanská aktivita udržující tradice a zvyky, které jsou součástí českého národního dědictví. Svatý Hubert je považován za patrona myslivců a po tomto světci je tato slavnost nazvána.
Akce bude zahájena na Valdštejně 29. září ve 13 hodin, poté bude probíhat program skládající se z ukázek lovecké hudby, loveckých signálů a hlaholů, ukázek různých druhů vábniček a vábení divoké zvěře, předvedeného populárně naučnou formou, ukázek plemen loveckých psů, představení loveckých dravců, včetně letových ukázek, ze slavnostního pasování na myslivce po úspěšně vykonaných mysliveckých zkouškách a vyhlášení nejlepších dětských výtvarných prací z mateřských škol. Celá akce bude doprovázena delegací Řádu Svatého Huberta. K poctě české myslivosti bude slavnost zakončena Svatohubertskou mší, která začíná v 16:15 hodin v kostele Sv. Jana Nepomuckého na hradu Valdštejn.
Po celou dobu konání akce budou pro děti připraveny soutěže z mysliveckých a lesnických dovedností a znalostí. Bude soutěženo v poznávání stromů, stop zvěře, preparátů a v dalších disciplínách. Splnění každého úkolu je potvrzeno do účastnické listiny a nakonec účast odměněna malým dárkem. Dále zde bude připravena výtvarná dílna, kde si děti budou moci z převážně přírodních materiálů vyrobit své dílko. V sálu hradu bude instalována výstava dětských výtvarných prací dětí s tématem Co vidíme v lese. Dále uvidíme ukázky práce se sekerou včetně hodu oboustrannou sekerou dle mezinárodních pravidel, včetně možností vyzkoušení pro návštěvníky.
V době konání slavnosti je vstup do hradu od 12 hodin na Valdštejn zdarma. Občerstvení je zajištěno v předhradí.
Slavnost je pořádána Městem Turnov, odborem životního prostředí, za pomoci, spolupodílení a účasti Českomoravské myslivecké jednoty Okresního mysliveckého spolku Semily, Klubu sokolníků, kynologů a vábičů, Mysliveckého sdružení Radeč a Valdštejn, Lesů České republiky, s. p., Lesní správy Hořice, Pěveckého sboru Antonín Dvořák, Loveckého kvarteta Valdštejn, Řádu svatého Huberta, Turnovských památek a cestovního ruchu, Hradu Valdštejn, Valdštejn občerstvení, Římskokatolické farnosti sv. Petra a Pavla v Semilech, Mateřské školy Turnov - Mašov, Sboru dobrovolných hasičů v Turnově - Pelešany, Pivovaru Rohozec a dalších organizací a osob.
Jan Čihák

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.